A világ legnagyobb dinoszaurusz-harapásnyoma került elő Dél-Koreában

A világ legnagyobb ismert dinoszaurusz-harapásnyoma került elő Dél-Koreában.

A leletről  a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című folyóirat online kiadásában jelentették meg tanulmányukat dél-koreai tudósok.

Egy növényevő dinoszaurusz, a kora krétaidőszakban, 120 millió évvel ezelőtt élt Pukyongosaurus fosszíliáit még 2008-ban  fedezték fel Szöultól 470 kilométerre dél-keletre Kjongszang-namdo tartományban. A paleontológusok azonban csak most vetették tüzetes vizsgálatoknak a dinoszaurusz megkövesedett maradványait, s a farok csontján felfedezték az óriási fogaktól származó sérüléseket – olvasható a The Archaeology News Network (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com) régészeti hírportálon.

A harapás 17 centiméter hosszú, 2 centiméter széles és másfél centiméter mély, ez a valaha fellelt leghosszabb és legmélyebb fognyom. A csonton több kisebb harapást is találtak.

“Egyetlen csonton talált különböző méretű harapásnyomok arról tanúskodnak, hogy a húsevő dinoszauruszok ugyanúgy lerágtak áldozatuk csontvázáról minden húst, ahogy teszik ezt a jelenkori ragadozók is” – hangsúlyozta Paik In-szung professzor.

Comments Closed