Norvégia: Az elvetemült támadásra a válasz a szélesebb körű demokrácia lesz

A Norvégiát megrázó kettős merénylet nem ejti kétségbe a nemzetet, a norvégek megvédik magukat azzal, hogy demonstrálják: nem félnek az erőszaktól – jelentette ki Jens Stoltenberg kormányfő. Az elvetemült támadásra a válasz a szélesebb körű demokrácia lesz – jelentette ki a miniszterelnök.

A kettős merénylet letaglózta az amúgy békés és nyugodt ország lakosait, akik azonban eltökéltek abban, hogy élik tovább normális mindennapi életüket. A kormányalkalmazottak már készülnek vissza azokba irodáikba, amelyeknek ablakai betörtek a pokolgépes okozta detonáció következtében.

Az oslói kormányzati negyedben végrehajtott pokolgépes merénylet, majd az Utoya szigetén lévő ifjúsági tábor tagjai elleni kegyetlen ámokfutásban összesen 76 ember vesztette életét. Az elkövető, Anders Behring Breivik beismerte tettét, amelyet azzal magyarázott, hogy muzulmán gyarmatosítástól akarta megvédeni a Nyugatot.

Stoltenberg leszögezte: a szélsőséges nézetek önmagukban nem törvénybe ütközőek, de ha azoknak erőszakkal szereznek érvényt, akkor már igen.

A kormányfő később találkozót tartott a parlamenti pártok vezetőivel, majd bejelentette, hogy független bizottságot hoznak létre az események tanulságainak a levonása végett. A július 22-e bizottságnak elnevezett testület feladata az lesz, hogy “feltérképezze: mi működött, és mi az, ami kevésbé működött”. “Fontos megérteni e támadások minden vonatkozását, hogy levonhassuk a tanulságokat a történtekből” – mondta Stoltenberg egy sajtótájékoztatón, de hozzátette, hogy “nem vizsgálóbizottságról van szó”.

Eközben a norvég Delta Force parancsnoka kijelentette: egy üzemképtelenné vált hajó nem hátráltatta jelentősen a különleges erők Utoya szigetére érkezését.

Breivik ámokfutása legkevesebb 68 emberrel végzett Utoyán. A norvég rendőrség a bírálatok kereszttűzébe került amiatt, hogy egységei túlságosan későn érkeztek a szigetre. Utoya 40 kilométerre fekszik Oslótól, és mégis a rendőröknek 90 percbe került, hogy eljussanak a szigetre.

Mire odaértek, már egy “médiahelikopter” körözött a sziget fölött. Marius Arnesen, a NRK tv-állomás operatőre az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: helikoptere este 6 óra és 6 óra 10 perc között érkezett a sziget légterébe. Az első rendőrök 6 óra 25 perckor érték el Utoyát.

Amikor a segélyhívás befutott Oslóba, a rendőröket még a kormányzati negyed biztosítása kötötte le. Az utoyai riasztás után azonnal gépkocsikba pattantak. Rendelkezésükre állhatott volna egy helikopter is, de annak legénysége szabadságon volt. Miután az a hajó, amellyel igyekeztek volna a szárazföldről eljutni a szigetre, felmondta a szolgálatot, rögtön kerítettek egy másik, üzemkész vízi járművet – mondta el a sajtó képviselőinek Anders Snortheimsmon, az alakulat parancsnoka, hangsúlyozva, hogy velük egy időben érkeztek meg a helyi rendőrség tagjai is.

Knut Storberget igazságügyi miniszter a sajtóértekezleten dicsérte a felmentő csapatot, mondván, megakadályozták azt, hogy még nagyobb tragédia következzen be. Breivik ellenállás nélkül adta meg magát a helyszínre érkező rendőröknek.

Comments Closed