Merénylet Norvégiában – A norvégok felkérték a cseheket, vizsgálják meg Breivik prágai tevékenységét

Norvégia hivatalosan felkérte Csehországot, vizsgálja ki, mit csinált Anders Behring Breivik, az oslói gyilkosságok elkövetője tavaly Prágában – közölték hétfőn Prágában.

Breivik az interneten közzétett naplója szerint tavaly augusztus végén és szeptember elején hat napot töltött Prágában, ahol fegyvereket akart szerezni.

A norvég hatóságok most azt szeretnék megtudni, vajon Breivik fölvette-e a kapcsolatot cseh szélsőségesekkel vagy fegyverkereskedőkkel. Bírósági vallomásában állítólag azt mondta, hogy szervezetének “még két sejtje működik” – írja az iDnes internetes hírportál.

Breivik esetleges prágai kapcsolatait a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya vizsgálja.

“Csak azt tudom megerősíteni, hogy kapcsolatban vagyunk a norvég féllel, amely bizonyos információk ellenőrzését kérte tőlünk. Azt, hogy konkrétan mi érdekli a norvégeket, nem kívánjuk nyilvánosságra hozni” – mondta Pavel Hanták, a rendőrségi szóvivő újságíróknak.

Az iDnes úgy tudja: a norvégek felkérése nagyon konkrét. Breivik ugyanis tavaly hat napot töltött Prágában, s megpróbált kapcsolatba lépni fegyverkereskedőkkel. Internetes feljegyzéseiben két cseh szervezetet, mint potenciális szövetséges említett: a Nemzeti Ellenállást és a Nemzeti Pártot, amelyeket a cseh sajtó általában neonácinak minősít.

“A norvégek attól tartanak, hogy Breiviknek szövetségesei lehettek Európában. Bennünket, de másokat is felkértek, hogy próbáljunk meg ennek utána járni” – nyilatkozta neve elhallgatását kérve egy magas cseh rendőrségi tisztviselő az iDnesnek hétfőn.

Az iDnes úgy tudja: a “cseh szál” mellett létezik egy “lengyel szál” is, amelyet már vizsgálnak a lengyel hatóságok. A hírportál értesülése szerint Breivik üzleti kapcsolatban volt egy wroclawi kereskedővel, aki vegyi anyagokat árul az interneten.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.