Hogy kerül a repülőgép a palackba? – Fél évig is készülhet egy türelemüveg

A türelemüveg-készítés lényege, hogy az előre elkészített makettdarabkákat a palack száján keresztül kell behelyezni az üvegbe. Hagyománya a XV. századig nyúlik vissza Magyarországon, főleg bányászati és vallásos témában készültek türelemüvegek.

Ma viszont már minden belekerülhet az üvegbe: a Nógrád megyei Rétságon élő Prepszl Zoltán beügyeskedett már holland jachtot, dán szélmalmot, első világháborús repülőgépet, sőt három szintes szüreti jelenetsort is. A 34 éves fiatalember azt mondja, mivel ez hobbi, nem erőlteti a készítést, ha éppen nem megy – így bizony megesik, hogy fél évig is készül egy türelemüveg. Azt is bevallja, hogy hagyták már el csúnya szavak a száját munka közben…

Prepszl Zoltán műanyag makettekkel kezdte általános iskolásként, de ahhoz még nem volt türelme, jobb volt a haverokkal tölteni az időt. Ezután jött a gyufaszálas, de az meg “snassz volt”, és akkor látta meg egy tévéműsorban az első türelemüveget. Az első munka két centiméteres, berendezett házikó volt egy kicsike babaolajos üvegben 1998-ban, és ebben végre már látott kihívást.

Évi egy-két darabot készített, és ez így van most is, de az újabb munkák már összetettebbek.

Szereti a régi korokat, mintái legalább száz évesek. Sorra kerülnek az asztalra az alkotások: 1678-as holland jacht, 1857-es dániai szélmalom, menóra, egyiptomi hierarchiarendszer rabszolgáktól a fáraóig, őskori és római kori harci jelenetek, keresztes hadjárat, majd a sort bezárva az üveg legtetején egy mai harckocsi. Egy szódásszifonban látható a szüreti folyamat: az üveg alján szüretelnek, feljebb a szőlőt tapossák a dézsában, préselnek, hordóba töltik, majd szállítják a bort, legfelül a szüreti bál cigányzenekarral. Ez az üveg erre a célra készült, mert az eredeti szódásszifon vastag és torzít.

A XVIII. századi rétsági haranglábhoz mérőszalaggal biciklizett el. Miközben méricskélt, odament egy néni, és megkérdezte: “Ezt most felújítják?” Majd nagyot nézett a válaszra: “Nem, ezt csak én fogom üvegbe tenni”.

Mécsesek világítanak az üvegbeli bányában

Ádám és Éva is üvegbe került, és mivel alkotónk kollégista korában faragta a figurákat, Évát az akkori tinédzserek kollektív bölcsessége alakította, ezáltal nem szenved hiányt nőiességből. Üvegben lakik a honfoglaló vitéz, a Mátyás korabeli alabárdos, az 1848-as huszár is. Utóbbin másfél hónapig gondolkodott, mert mindegyik huszárezrednek más volt a viselete, a gombok vagy a csákó színe, díszítése, a rendfokozatoknál más volt a hímzés a nadrágon.

Minden türelemüvegezést kutatómunka előz meg, internetről, könyvtárból gyűjti be az információkat. Mint mondja, van, ami csak szemből van lefotózva, de a szélmalomról például meg kellett keresni a teljes képet, hogy valósághű legyen a makett.

Utolsókként kerülnek le a polcokról a működő makettek. Az egyik a selmecbányai bányászéletet örökíti meg, ebből a célból Szlovákiába is elutazott Prepszl Zoltán, és a soproni bányászmúzeum kurátorával is felvette a kapcsolatot. Az üvegben egymás fölötti szinteken láthatjuk a fejtést, a csilletolást megrakott kővel, azt a jelenetet, amint bányászkapával húzzák teknőbe a követ. Ebbe az üvegbe elektronikai is került, itt mécsesek világítanak.

Februárban készült el a Hansa-Brandenburg CI. típusú, első világháborús, az osztrák-magyar monarchia idejéből való kétszemélyes felderítő repülőgép, amelynek motorja érintésre 20-25 másodpercig működik. Ehhez karórából szedte ki a fogaskereket.

Festés tű végére ragasztott hajszállal

Prepszl Zoltán csipesszel helyezi be a darabokat, meghajlított kerítésdróttal keni fel az üvegben a ragasztót, vagy előbb pálcára viszi, beügyeskedi, és jöhet a száraz darab. A munkaeszközök közé tartoznak a festékek, a nagyítóüveges lámpa, az ecsetek, ragasztók, hígítók, fogvájó javításra és festékkeverésre, többféle drót – van olyan is, amelyiknek a végére apró mágikus henger van ragasztva, hogy összeszedje a port az üvegben.

Ha a készítés sorrendjét nézzük, az üvegek vannak meg előbb, mert kitalált témához nehéz üveget találni, a jelenetek nem lehetnek összezsúfolva. Egy bányásznak például egyben befér az üveg száján a törzse, feje, lába, de a kezei és a kalapács már nem. A méretarányos embereket is több részből kell összerakni az üvegben. Ezért előbb elkészül a kifaragott főrész, és külön kell kifaragni a kezeket. Figyelni kell, hová kerül a ruha, hogy a ragasztásnál majd ne legyen probléma.

Az egyszerű alkotásnak tűnő huszár felöltöztetett teste például nyolc darabban került a palackba, “adta magát, hogy a gombsornál kell elvágni a testet”. Az egyik, majd a másik láb után jött az egyik, utána a másik fél törzs. A kezeit még nem lehetett beragasztani, mert a deréknál van öv, kard, tarsoly, “ráadásul nem is látszik annyira, sőt nem is látszik, de van ott egy lőszeres táska is”.

A ragasztások eltüntetése is üvegen belüli munka. Ha az üvegben még festeni kell, arra szolgál a körömlakk drót végére erősített ecsetje, de lehet festeni magával a dróttal, tűvel vagy a tű végére ragasztott hajszállal is.

Legtovább, fél évig a repülőgép készült el úgy, hogy fél évig nem nyúlt hozzá.

– Van, amikor már felmegy a pumpa. Hiába türelmes az ember, előfordul, hogy már iszonyúan nehéz, roppant bonyolult! Akkor leteszem – ismeri el.

Mitől megy fel a pumpa?

Hallgassuk, mitől is “megy fel a pumpa” egy türelemüvegesnél.

– A repülő azért volt nehéz, mert egy darab tollrugón áll az egész. Még a törzsét aránylag nem is volt nehéz odaragasztani. Viszont amikor a legbelső szárnyhoz át kellett nyúlni, és körülbelül egy milliméterszer másfél centis rész fogja ragasztóval, akkor nagyon ki kellett találni, hogy egyenes legyen, ne ferdüljön el, ne billenjen le. Mert a súly közben húzta oldalra a repülőt – részletezi.

Elszakad a cérna akkor is, amikor nem ragad oda egy darab.

– Bekenem ragasztóval, beügyeskedem, vigyázok, hogy ne kenjek össze semmit a ragasztós résszel, odatámasztom. Egy idő után fogom, leveszem a támasztékot. És azt látom, hogy a szárny elindul lefelé. Gyorsan feltámasztom, akkor kiderül, hogy már nemcsak így billent el, hanem el is fordult, aztán lepottyan, mert közben elengedte a ragasztó – sorolja.

Prepszl Zoltán türelemüvegeit saját polcán, illetve a honlapján lehet látni, Rétságon volt egyszer kiállítása. Türelemüvegei szívéhez is nőnek, amíg készülnek. Azt mondja, ha eladná őket, tudni akarná, kihez kerülne egy-egy üveg, az hova tenné, milyen polcra, milyen fényviszonyok közé, ott ki látná – és ha ezt végiggondolja, inkább nem adja el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.