Vizes vb – Vereséggel folytatta a női vízilabda-válogatott, Risztovot kizárták – NAPI ÖSSZEFOGLALÓ

A kazahok feletti 15 gólos diadalt követően második csoportmeccsén súlyos, 16-7-es vereséget szenvedett az Egyesült Államok legjobbjaitól a magyar női vízilabda-válogatott a sanghaji vizes világbajnokságon, kedden.

A címvédő amerikaiak csak az elején hagytak reményt Merész András gárdájának, amely 3-3-ig tudta tartani a lépést, elsősorban a háromszor is eredményes Szücs Gabriella és a két találatot jegyző Keszthelyi Rita jóvoltából. Utána viszont a kínai vb-n is a legfőbb favoritnak számító amerikai együttes egyre inkább ellépett Drávucz Ritáéktól, a félidőben három, a harmadik negyed után öt góllal vezetve, a záró játékrészt pedig 4-0-ra nyerve.

A magyar csapat csoportzáró meccsét a hollandokkal vívja csütörtökön, magyar idő szerint reggel 7:30 órától. A tét a csoport második helye, ehhez nyerni kell az amerikaiakkal döntetlenre végzett németalföldiek ellen. A négy csoportelső “helyből” a negyeddöntőbe jut, a csoportok másodikjai és harmadikjai keresztbe játszanak, s e párharcok győztesei kerülnek be a legjobb nyolc közé.

A keddi programban balsikerrel mutatkozott be a vb-n Risztov Éva, akit féltávnál kizártak a nyíltvízi versenyek nyitányának számító, az olimpiai programban is szereplő 10 kilométeres számban. A diszkvalifikálás miatt nem végezhetett a legjobb tíz között, ami pedig automatikusan ötkarikás kvótát ért volna számára a jövő nyári londoni játékokra.

„A mellettem úszó ausztrál Melissa Gorman, miután sárga zászlós figyelmeztetést kapott, eljátszotta, hogy visszahúztam, holott ő volt az, aki előtte többször is fejbe vert – nyilatkozta az esetről a Magyar Rádiónak a debreceniek korábbi sokszoros vb-érmes, Európa-bajnok úszója. – Én olimpiai kvótáért jöttem ide, sőt titokban az éremben is bíztam, egy évi munkámat tették most igazságtalanul tönkre. Remélem, a jövő héten, a medencés versenyen több szerencsém lesz, és 1500 méteren tudok valami nagyot alkotni.”

A maratonisták 10 kilométeres vetélkedését a 2009-es világbajnok brit Keri-Anne Payne nyerte 2:01:58.1 órás idővel, a 2010-es vb-aranyérmes olasz Martina Grimaldi (2:01:59.9 ó) és a görög Marianna Limperta (2:02:01.8) előtt.

A 24. helyen végzett, így nem jutott döntőbe a Czékus Eszter, Kiss Szofi kettős a műúszópárosok szabadprogramjának selejtezőjéből. A vb honlapja szerint a magyar duó 78,690 pontot kapott gyakorlatára, s a középmezőnyben zárt a 43 párt felvonultató viadalon. A selejtezőt a rövidprogramban aranyérmes, címvédő orosz Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina kettős nyerte meg 98,490 ponttal.

Az esélyeknek megfelelően az orosz válogatott nyerte meg a műúszócsapatok rövidprogramját is. Az ebben a számban sorozatban harmadszor győztes oroszok kimagasló, 98,300 pontot érő gyakorlattal rukkoltak elő, s nagy fölénnyel szerezték meg az aranyérmet, a hazai csapatot (96,800) és a spanyol válogatottat (96,000) megelőzve.

Az arany- és az ezüstérem is a házigazdák képviselőinek birtokába került a női műugrók 1 méteres számában. A döntőben született kettős kínai siker részesei közül a győztes Si Ting-mao (Shi Tingmao) 318,65 pontot gyűjtött, több mint nyolc ponttal többet, mint honfitársnője, a két évvel ezelőtt vb-bronzérmes Vang Han (Wang Han). Legjobb európaiként a 300 pont alatt maradt olasz Tania Cagnotto lett a harmadik.

A sanghaji világbajnokság hatodik műugró-aranyérme is a házigazda kínaiaké lett: a férfiak 3 méteres szinkronműugrásában  463,98 ponttal a Csin Kaj, Lo Jü-tung (Qin Kai, Luo Yutong) páros győzött az Európa-bajnok Ilja Zaharov, Jevgenyij Kuznyecov orosz kettős (451,89 pont) előtt. Csin sorozatban harmadik vb-aranyérmét szerezte ebben a számban, de ezúttal új társsal, mivel a pekingi olimpián, s az előző két vb-n is Vang Fenggel (Wang Feng) párban diadalmaskodott. A bronzérmet a Yahel Castillo, Julian Sanchez mexikói duó érdemelte ki (437,61).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.