Hőségriadó – Romániában fokozott készültséget rendeltek el

Fokozott készültséget rendelt el a román egészségügyi minisztérium a hőség miatt, amely az egész hétvégén sújtani fogja Romániát.

Cseke Attila egészségügyi miniszter arra kérte a mentőszolgálatot, hogy teljes kapacitással dolgozzon. A meteorológusok szerint a kánikula idején a hőmérők higanyszála a 39 fokra is felkúszhat, ezért sárga jelzésű hőségriadót rendeltek el. Pénteken a meteorológusok azt is közölték, hogy az ország nyugati és központi részén heves viharok várhatók a következő két napban.

A kánikula a közlekedésben is gondot okoz, s a román állami vasúttársaság bejelentette: a hőség idejére sebességkorlátozásokat vezetnek be az ország bizonyos részein, hogy megelőzzék a felforrósodott sínek miatti baleseteket.

A mentőszolgálatot igénybe vevők száma egyelőre nem nőtt meg látványosan, de rosszullétekről már érkeztek jelentések. Az egyik legnagyobb visszhangot keltő eset a francia nagykövetségen történt, ahol a nemzeti ünnep alkalmából adott fogadáson Henri Paul nagykövet beszéde elején egy pillanatra rosszul lett. A diplomata térdre rogyott, és a földre zuhant volna, ha nem áll a háta mögött, s nem nyúl a hóna alá Emil Boc román miniszterelnök. A nagykövet a kis megingás után folyatta beszédét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.