Volt titkosszolgálati vezetők – Galambost letartóztatták, Szilvásy és Laborc szabadlábon maradt

Elrendelte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását, Szilvásy György és Laborc Sándor esetében ugyanakkor a bíróság helyben hagyta a korábbi döntést, amely nem rendelt el kényszerintézkedést a volt titokminiszterrel, illetve a másik volt NBH-főigazgatóval szemben – tudta meg a táblabíróság büntető kollégiumának vezetőjétől csütörtökön az MTI.

Czine Ágnes a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos ügyéről csak annyit mondott: a táblabíróság megváltoztatta a házi őrizetről szóló korábbi döntést. Ennek indoklását, tehát azt, hogy miért döntött így az ítélőtábla, nem közölte. Szavai szerint ezt nem teheti a minősített adatokról szóló törvény rendelkezései miatt.

Czine Ágnes közlése szerint az ügy negyedik gyanúsítottja, Püski László előzetes letartóztatásban marad.

Molnár Lajos, Galambos Lajos ügyvédje már a déli órákban közölte az MTI-vel, hogy védencét a fővárosi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították. Az előzetes letartóztatásről szóló döntésről elsőként a Hír Televízió számolt be.

Az ügyvéd elmondása szerint a család értesítette őt arról, hogy a volt főigazgatót csütörtök reggel a rendőrség elvitte a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe.

Molnár Lajos hangsúlyozta: védence továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat.

Galambos Lajost a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa július 1-jén helyezte házi őrizetbe. Akkor ügyvédje azt mondta: az ügyészség az eljárás meghiúsításának, megnehezítésének veszélyére hivatkozva kérte az előzetes letartóztatás elrendelését.

A Budapesti Katonai Ügyészség a másik volt NBH-főigazgató, Laborc Sándor és Szilvásy György volt titokminiszter esetében is kényszerintézkedésre tett indítványt, ám a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezt elutasította. A vádhatóság esetükben is fellebbezést jelentett be, de a táblabíróság csütörtökön szabadlábon hagyásuk mellett döntött.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.