Habsburg Ottó halála – Bírálja egy osztrák ellenzéki párt a temetési szertartásokat

Bírálta egy kis osztrák ellenzéki párt a Habsburg Ottó temetését megelőző nagyszabású bécsi gyászszertartásokat.

A baloldali liberális Zöldek szerint a kormány “gyakorlatilag állami temetést csinál” egy magántemetésből. Bírálták, hogy a hadsereg katonai tiszteletadása mellett kísérik utolsó útjára szombaton Bécsben az egykori trónörököst és feleségét.

A koporsókat a belvároson át gyászmenetben kísérik majd a Szent István székesegyháztól (Stephansdom) a Kapucinusok templomába, ahol a Habsburg család kriptája található. A menet miatt több órára lezárják Bécs belvárosának egy részét, és négyszáz rendőrt vezényelnek ki.

A kormány és a hadsereg szerint a költségek nem lesznek jelentősek, viszont indokoltak egy olyan történelmi jelentőségű személyiség esetében, mint Habsburg Ottó. A másik négy parlamenti párt szintén az elhunyt történelmi jelentőségét hangsúlyozta és indokoltnak látja a tiszteletadást. Stefan Wallner (Zöldek) képviselő ellenben az ORF rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy nem az összeg nagyságrendje számít.

Habsburg Ottó nem volt állami vezető, és nem viselt közhivatalt sem, ezért temetése nem minősül állami temetésnek. Ugyanakkor a bécsi gyászmisén képviselteti magát az osztrák kormány, jelen lesz az államfő és a pártok vezetői. A temetésre külföldi állami vezetőket is várnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.