DSK – A francia szocialisták Strauss-Kahn visszatérésére készülnek és megvádolták a Sofitelt

Ha Dominique Strauss-Kahn indulni kíván a francia ellenzéki Szocialista Párt (PS) elnökjelöltségért folyó előválasztásán, “senki nem meri majd azt a határidővel megakadályozni” – közölte vasárnap este Martine Aubry, a PS főtitkára.

“Miután hazánkban imádunk irreális vitákba bocsátkozni, tegyük fel, hogy Dominique Strauss-Kahn úgy dönt, hogy elnökjelöltként tér vissza. Senki nem meri majd azt bármilyen határidővel megakadályozni” – fogalmazott Aubry a France 2 közszolgálat televízió híradójának kérdésére. Ugyanakkor jelezte, hogy “természetesen” ő maga is jelölt marad, bármi is történjen. Az ellenzéki vezető kedden jelentette be, hogy jelölteti magát a jövő évi elnökválasztáson.

A hivatalos baloldali elnökjelöltet a PS október 9-én és 16-án megrendezésre kerülő kétfordulós előválasztásán jelöli ki. A megmérettetésen bármely párttag indulhat, a jelentkezési határidő július 13. Strauss-Kahnt legközelebb július 18-án hallgatja meg New Yorkban a bíróság.

Aubry egyébként annak a reményének adott hangot, hogy “a következő napokban (Strauss-Kahnt) tisztázzák a vádak alól”. A dolgok, úgy tűnik, hogy nagyon pozitív irányban haladnak” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Az ellenzéki párton belül a Strauss-Kahnhoz közel álló politikusok eközben “furának” nevezték, hogy az Accor francia cégcsoport – annak a manhattani Sofitel szállodának a tulajdonosa, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója állítólag egy szobalánnyal erőszakoskodott – még azelőtt közvetlenül tájékoztatta a francia elnöki hivatalt Nicolas Sarkozy államfő baloldali riválisának letartóztatásáról, hogy a nyilvánosság értesült a történtekről.

Francois Loncle, a nemzetgyűlés szocialista alelnöke szerint elképzelhető, hogy a New York-i szálloda és “egyes francia hivatalosságok” között a volt IMF-vezér letartóztatása előtt és után is volt kapcsolat. “Nem minden világos a Sofitel vezetőinek és az Accornak a viselkedésében. Úgy gondolom, valami történt Párizs és New York között” – mondta a politikus a France Info hírrádiónak adott interjúban. Egy másik ellenzéki politikus, Michele Sabban egyenesen “politikai merényletről” beszélt az RCJ rádióban. Pierre Moscovici a BFM hírtelevízióban pedig úgy fogalmazott: “Jobban szeretek kelepcéről beszélni, mint összeesküvésről”.

Az Accor vasárnap este “hivatalosan” cáfolta, hogy a cégcsoport vezetői bármilyen módon beleavatkoztak az ügybe, és “alaptalannak” nevezte a szocialisták állításait. Hivatalos források ugyanakkor megerősítették, hogy egy órával azután, hogy Strauss-Kahnt május 14-én a New York-i repülőtéren őrizetbe vették, a Sofitel vezetősége értesítette a cégcsoport párizsi igazgatóságát, amely azonnal telefonált Ange Mancininak, a köztársasági elnök titkosszolgálati koordinátorának.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.