Június 24-25-én látogat Magyarországra a kínai kormányfő

Június 24-25-én kétnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök – közölte Szijjártó Péter, Orbán Viktor kormányfő szóvivője hétfőn újságírók előtt.

Rámutatott, 24 éve nem járt hivatalos magyarországi látogatáson kínai miniszterelnök, aki június végén – mások mellett – találkozik majd magyar kollégájával is.

Ez a látogatás komoly előrehaladást jelenthet a magyar-kínai kapcsolatokban – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a kínai kormányfő útja során Magyarország mellett Nagy-Britanniába és Németországba látogat majd el.

Martonyi János külügyminiszter vasárnap – miután találkozott a kínai külügyminiszterrel – közölte, hogy három hét múlva Budapestre látogat a kínai kormányfő.

Szijjártó Péter elmondta, hétfőn Orbán Viktor is tárgyalt a kínai diplomácia vezetőjével, Jang Csie-csével, és a két tárgyalópartner “megelégedéssel és örömmel állapította meg, hogy az elmúlt egy esztendőben remek előrehaladást sikerült elérni a kínai-magyar kapcsolatok területén, és egy nagyon komoly együttműködési lehetőség kapujában állunk mind a gazdaság, mind a turisztika, mind a tudomány, mind pedig a kultúra területén”.

Magyarországnak elementáris fontosságú a jó stratégiai kapcsolat az ázsiai országokkal, így Kínával is – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök szóvivője.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.