Magyarországra is érkezhetett a fertőzést okozó uborkából

A spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felében – esetleg hétfőn délutánra vagy keddre – várhatók – tájékoztatta Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt az MTI-t.

Az MTI azért kért tájékoztatást a szakembertől, mert a hírek szerint egy csehországi közvetítőcégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezhetett áru, hazánk vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést. Ezt az MGSZH elnökhelyettese meg is erősítette.

Jordán László jelezte: rendkívüli vizsgálatot rendelt el – a miniszteri utasításnak megfelelően – a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak, mivel az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát. Ennek megfelelően az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat, és egész hétvégén, szombaton és vasárnap is folytatták. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján.

[pullquote]

Az Országos Epidemiológiai Központban mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan, de ezek mind negatívak lettek – jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

A betegek jól vannak, szövődmények kialakulására semmilyen jel nem utal – tette hozzá.

A helyettes tiszti főorvos azt is elmondta: az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül megtudták, hogy Magyarország is kaphatott abból a spanyolországi uborkából, amely a gyanú szerint a betegség kórokozóját hordozza. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok még vizsgálják, hogy mikor és milyen mennyiségben érkezhetett a szállítmány.

[/pullquote]

 

Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét – ezt az elnökhelyettes nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították – közölte Jordán László.

Németországban már tíz halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta.

 

Csehországi közlés szerint a magyar piacra is kerülhetett fertőzést okozó uborka

Egy német cég – szombat éjjeli prágai közlés szerint – Csehországon kívül Magyarországra is küldött olyan spanyol uborkát, amely gyaníthatóan fertőzést okoz.

Az uborkákat a Country Life s.r.o., Nenacovice, Beroun társaságnak szállították. A németek szerint szállítottak még Magyarországra, Ausztriába és Luxemburgba is. Az állami mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzés (SPZI) az Európai Unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén keresztül kapta ezt a hírt. Csehországban eddig nem jelentettek egyetlen fertőzést sem” – közölte Michal Spácil, az SPZI szóvivője vasárnapra virradóra.

Az SPZI vasárnap kora reggel ellenőrzést tartott a Country Life társaság raktáraiban. Az ellenőrök szerint az uborkák egy része már piacra került.

“A rendelkezésünkre álló információk szerint piacunkra (a cseh piacra) akár 120 darab uborka is kerülhetett” – pontosította az éjjeli közlést vasárnap délelőtt Spácil. Egy részük a Country Life üzleteibe, másik részük pedig más üzletekbe jutott. Az SPZI egyelőre nem tudja pontosan, mely üzletekről van szó. Az említett biouborkák árusítását azonnal megtiltották.

A Country Life kedden és csütörtökön kapott egy-egy szállítmányt a fertőzésgyanús uborkákból. Az első szállítmányban 120 uborka volt, amely már az üzletekbe került. A második szállítmány 96 uborkát tartalmazott, ezek azonban még raktáron vannak.

Az SPZI azonnal mintákat vett a gyanús uborkákból, s vegyi elemzésnek veti alá azokat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.