A kígyók rejtélyes rokonsága

A lábatlan gyík besorolásánál még Carl von Linné, a természet híres osztályozója is tévedett, ugyanis az Anguis fragilis – törékeny kígyó – tudományos névvel illette. A kígyók és lábatlan gyíkok evolúciós fejlődésével kapcsolatban máig ellentmondásos elméletek léteztek – egy 47 millió éves kövület azonban most talán véget vet ennek.

Genetikai vizsgálatok már egy ideje sugallták, hogy a kígyók legközelebbi rokonai a teljesen eltérő kinézetű leguánok. Ez még nem változtat azon a tényen, hogy anatómiailag leginkább a lábatlan gyíkokhoz hasonlítanak.

Cryptolacerta hassiaca rekonstrukció

A mindössze néhány centis gyíkkövület, amelynek a német-kanadai kutatócsoport a Cryptolacerta hassiaca nevet adta, a németországi Hessen tartomány úgynevezett Grube Messel lelőhelyéről került elő – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A parányi gyík úgy tűnik, végleg bebizonyítja, hogy a kígyók és gyíkok egymástól teljesen függetlenül fejlődtek – magyarázta Johannes Müller, a berlini Humboldt Egyetem kutatója a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

A kutatók a Cryptolacerta kicsiny fejét a legújabb technikai módszerek segítségével tanulmányozták, majd összehasonlították a kövület anatómiáját a ma élő (lábatlan) ásógyíkokéval, gyíkokéval és kígyókéval. Ezen felül a ma élő állatok DNS-ét is elemezték.

Nature című folyóiratban közzétett eredmények szerint a Cryptolacerta mind az ásógyíkok (Amphisbaenia), mind a nyakörves gyíkok (Lacertidae) jellemvonásait magában hordozta. Ez arra utal, hogy utóbbiaknak közös ősük volt. A Cryptolacerta erőteljes koponyája például hasonlít a talajba fúródó ásógyíkokéra.

Az ősgyík és a ma élő ásógyíkok legközelebbi rokonai a valódi gyíkok. A lábatlan test feltehetően a fúrófejet követően alakult ki az evolúció során, a kígyók és az ásógyíkok esetében egymástól függetlenül – vélekednek a kutatók. A kígyók legközelebbi rokonai a vizsgálat alapján valóban a varánuszok, mint például az Indonéziában ma is élő komodói sárkánygyík.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.