A kutyák 7 évesen már öregek

A magyar gazdák nem tudják, hogy kedvencük már 7 éves kor felett az időskorba lép – derült ki az ELTE Etológia Tanszék és a Purina Pro Plan nemzetközi tapasztalatokon alapuló online kutatásából.

A kutyák felnőttkorának végét jelentő 7 éves korban az öregedési index – amely az aktivitást, a koncentrációt, a tanulási készséget és az önkontroll romlását méri – ugrásszerűen emelkedni kezd.

A felmérés szerint a válaszadók a változásokat általában 9-10 éves kor körül kezdik fokozottabban megfigyelni. Ez voltaképpen két évvel magasabb életkor, mint ahogyan az öregségre utaló viselkedési változások elkezdődnek.

A gazdák hajlamosak fiatalabbnak látni kedvencüket, ezzel viszont elmulasztják a lehetőséget, hogy az öregedés tüneteit időben megfékezzék, kezeljék és a kutyák aktív életszakaszát meghosszabbítsák. A nem kellően tudatos, felelősségteljes gazdák 2-4 évvel is megrövidíthetik a kedvenceikkel együtt töltött aktív időszakot – közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Az időskorba lépő ebek már nem érdeklődnek a környezetük iránt és nem reagálnák az ingerekre úgy, mint fiatalabb korukban.

A hét évnél fiatalabb és a hét évnél idősebb kutyákat összehasonlítva látható, hogy a szellemi képességek terén az idős kutyák kétszeres, az aktivitást illetően pedig háromszoros romlást mutatnak.

A mozgás és odafigyelés, a kutyával való aktív foglalkozás mellett fontos az idős kutya táplálása is. Az ízületek védelmére a porcvédő anyagok bevitele, az elhízás megelőzésére pedig a korosztály számára javasolt alacsonyabb energiatartalmú ételek jelentik a megoldást. Az agy karbantartása is fontos feladata a kutyatartóknak, hiszen idővel az agyműködés fokozatosan lassul, akárcsak az embereknél.

A nemzetközi mintán alapuló kérdőívet közel 900 gazda töltötte ki, a megkérdezettek kedvencei fele-fele arányban voltak 7 év alatti és feletti kutyák.

facebook:

1 Komment

  1. Admin szerint:

    Szegény Pupákok.
    Remélem még sokáig egészségesen élnek az enyémek, és nem fognak megbetegedni.

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.