Lengyel lap: egyoldalú a Lengyelország iránti magyar politikai szerelem

Budapest mindent megtesz, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Varsóval, de a lengyel reakció visszafogott – írta szombati tudósításában a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A lap munkatársa, Marcin Szymaniak Viszonzatlan politikai szerelem című, budapesti keltezésű cikkében beszámolt a Terror Háza Múzeumban nyílt emlékkiállításról, amelyet a magyarbarát lengyel történésznek, államtitkárnak, a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács egykori elnökének, a tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófa áldozatául esett Andrzej Przewozniknak szenteltek. Megemlítette, hogy a budapesti Nemzeti Múzeumban hamarosan egy másik kiállítás is nyílik az ezeréves lengyel-magyar kapcsolatokról.

A Przewoznik-emlékkiállítást a Terror Háza vezetősége és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes kezdeményezte, aki nem titkolja, hogy célja a Magyarország és Lengyelország közötti kapcsolatok erősítése. “Közép-Európában gyakran van dolgunk különböző konfliktusokkal, amelyeknek tükrében a lengyel-magyar barátság nagyon pozitív és gondozásra méltó jelenség. Przewoznik éppen ennek a barátságnak volt nagy előmozdítója” – nyilatkozott a lapnak Navracsics.

A Varsó felé gyakorolt budapesti gesztusok azonban nem találnak forró viszonzásra – folytatódik a cikk. A lengyel diplomácia az első európai ligában akar játszani – Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal együtt -, s a kis Magyarország nem tartozik ide.

“Orbán Viktor magyar miniszterelnök első külföldi látogatása Lengyelországba vezetett, az új budapesti főpolgármester is először Varsóba látogatott el. De Lengyelországban ezt nem vették észre” – mondta a lapnak Arkadiusz Bernas, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. “Nagyon meglepődtünk, amikor a magyarok javasolták, hogy az egyik legnépszerűbb budapesti múzeumban legyen ez a kiállítás. A Lengyelország iránti barátság újabb jelképes kinyilvánítása ez részükről, amit a lengyelek a jelek szerint nem vesznek észre” – fűzte hozzá.

Magyarország arra számít, hogy Lengyelország a jövőben követi Németország példáját, amely, bár az európai első ligában játszik, nagy súlyt helyez az olyan kis országokkal fenntartott kapcsolatokra, mint amilyen Horvátország vagy Szlovénia – írja a lap.

Przewoznik egyik szakterülete a II. világháború kezdetén Magyarországra menekült százezernyi lengyel civil és katona története volt, a másik pedig a katyni tömegmészárlás. Ennek a 70. évfordulójára Przewoznik a budapesti Terror Házában kiállítást rendezett, amely Andrzej Wajda Katyn című filmjével együtt hozzájárult a bűntény magyarországi megismertetéséhez. A film bemutatója nagy esemény volt Magyarországon: megjelentek rajta miniszterek, képviselők, vezető értelmiségiek, s másnap a lapok esetenként kétoldalas cikket is közöltek a katyni tragédiáról. Április 8-án pedig a lengyel és magyar államfő jelenlétében leplezték le a budapesti Katyn-emlékművet – írta a Rzeczpospolita.

(tulajdonnevek kiejtése: Andrzej Przewoznik – andzsej psevozsnyik, Rzeczpospolita – zsecsposzpolita)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.