USA republikánusok: Obama elárulta Izraelt

Élesen és egybehangzóan elítélték Barack Obama közel-keleti programbeszédének az izraeli határokra vonatkozó kitételét az amerikai republikánus párt elnökaspiránsai.

“Obama elnök a busz alá lökte Izraelt” – fogalmazott pénteki közleményében Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, aki Mike Huckabee visszalépése után a legesélyesebb pályázó lehet a republikánusok hivatalos elnökjelölti posztjára. – “Tiszteletlenül beszélt Izraelről, és aláaknázta annak béketárgyalási pozícióját. Ugyancsak megsértette az amerikai politika első számú elvét, amelynek értelmében határozottan kiállunk a barátaink mellett.”

Michele Bachmann, az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom potenciális elnökjelöltjének a Twitter mikroblog-oldalon közölt állásfoglalása szerint Obama “elárulta” Izraelt, az Egyesült államok barátját és szövetségesét. “Obamának az 1967-es határok melletti kiállása káoszt, megosztottságot és még több erőszakot fog okozni a Közel-Keleten, és további kockázatoknak teszi ki Izraelt” – vélekedett Bachmann.

Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor szerint Obama külpolitikája zavaros és veszélyes. “Az a tény, hogy az elnöknek hat hónapjába telt, hogy egyszerűen annyit mondjon: politikánk ellenzi az erőszakot, és támogatja az egyetemes jogokat és a reformokat, jól jellemzi az amerikai diplomácia szomorú állapotát” – jelentette ki.

Tim Pawlenty volt minnesotai szenátor úgy fogalmazott, hogy az 1967-es határokhoz való visszatérés “hibás és veszélyes követelés”. “Jeruzsálem városát sohasem szabad megosztani. Azt jelezni a palesztinoknak, hogy Amerika keményebb követeléseket támaszt a szövetségesünkkel, Izraellel szemben, amikor pedig a Palesztin Hatóság kiegyezett a Hamász terrorszervezettel, egyet jelent a hamarosan bekövetkező katasztrófával. Sohasem volt fontosabb, hogy Amerika határozottan kiálljon Izrael és az egységes Jeruzsálem mellett, mint most, a közel-keleti felfordulás idején” – hangoztatta közleményében Pawlenty.

Ron Paul texasi képviselő szerint az Obama-kormány ismételten bebizonyította, hogy nem érti, milyen külpolitikára lenne szüksége Amerikának.

“Izrael a közeli barátunk. Miközben Obama elnök azt követeli, hogy Izrael tegyen jelentős engedményeket a határvitában, mert hosszú távon az szolgálja majd az érdekeit, egyedül Izrael határozhat erről, a saját akaratából, az Egyesült Államok nyomása vagy az ENSZ kényszerítése nélkül. A térségben csak akkor lehet béke, ha az érintett felek egymás között oldják meg nézeteltéréseiket. Tiszteletben kell tartanunk Izrael szuverenitását, nem pedig Washingtonból diktálni neki, hogy milyen politikát folytasson” – hangzik Paul közleménye.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.