Budaörs díszpolgára lett Rost Andrea

Ünnepi képviselő-testületi ülésen nyújtották át a díszpolgári címet szerdán délelőtt Rost Andrea operaénekesnőnek, aki 1986 óta él a városban, valamint Varga János plébánosnak. Ugyanekkor adták át a budaörsi női asztaliteniszezőknek a magyar bajnoki címért járó serleget és érmeket.

Két díszpolgári címet adományozott idén Budaörs Város Önkormányzata, az egyiket Rost Andrea operaénekesnő, a másikat Varga János plébános kapta.

Mint Wittinghoff Tamás polgármester fogalmazott, e címmel ismerik el azt a teljesítményt, amellyel a díjazottak a város hírnevét öregbítették.

Rost Andrea, aki 1986 óta él Budaörsön, 1989-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, és még ebben az évben megnyerte a Mirjam Helin énekversenyt Helsinkiben. Már 1991-től a bécsi Staatsoper magánénekese, ahol az összes fontos szerepében megismerhette az osztrák közönség. A Milánói Scalaban, a Rigoletto bemutatóján 1994-ben aratott átütő nemzetközi sikert, s azóta, a Scala állandó, visszatérő vendége.

Amerikai karrierje Chichago-ban kezdődött, majd 1996-ban debütált a Szerelmi bájital Adina szerepében a Metropolitan színpadán. Énekelt még Washington-ban és Los Angelesben is. Pályafutása során számos díjat is elismerést kapott, amelyekközül kiemelkedik a Liszt-díj, Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában, Érdemes Művész, Prima Primissima Díj, Kossuth-díj, Bartók Béla-emlékdíj.

Rost Andrea megköszönve a kitüntetést, felelevenítette azokat az éveket, amikor saját szemével látta, hogyan lesz egy faluból Magyarország egyik legfejlettebb városa. Ő ugyanolyan büszke Budaörsre, mint őrá Budaörs – fogalmazott.

Varga János, plébános, a másik díjazott éppen ötven éve kezdte papi életpályáját. Dolgozott Győrött, Sopronban, Tatabányán, és több mint tíz éve Budaörsön. Sokat tett azért, hogy a város egyházi épületei, emlékhelyei megújuljanak. Budaörsi tevékenysége során aktív szerepet vállalt a különböző egyházi rendezvényeken, valamint a Budaörsi Passió játékokban.

Az ünnepi ülésen adták át a Budaörsi Sport Club női asztalitenisz csapatának a magyar bajnokságért járó serleget, és érmeket. Wittinghoff Tamás polgármester külön kiemelte, 65 éve nem volt példa arra, hogy vidéki csapat nyerje meg az országos bajnokságot. A sportolókat a város is külön elismerésben részesítette.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.