A jővő megérkezett: megtörtént az amerikai drónok első csapásmérése

A washingtoni védelmi minisztérium bejelentése szerint az amerikai hadsereg szombaton első ízben hajtott végre légicsapást pilóta nélküli repülőgéppel a líbiai polgárháborúban.

“Helyi idő szerint szombaton kora délután megtörtént az első, Predatorral végrehajtott csapásmérés” – közölte a Pentagon egy szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a drónok bevetéséről semmilyen más részletet nem fognak közölni. A felfegyverzett Predatorok bevetését Barack Obama elnök rendelte el a héten, miután egyes NATO-országok a líbiai légi műveletek fokozását szorgalmazták.

Obama annak ellenére hozta meg döntését, hogy az Egyesült Államok továbbra is igyekszik csak a háttérből támogatni a Kadhafihoz hű erők ellen irányuló szövetséges műveleteket. A Pentagon csütörtökön bejelentette, hogy két Predatora folyamatosan készen áll a bevetésre Líbia felett. Még aznap sor került első bevetésükre is, de a rossz időjárási viszonyok miatt az első csapásmérést csak szombaton tudták végrehajtani.

Ezeket a gépeket az teszi különlegessé, hogy képesek alacsonyabbra ereszkedni, s így pontosabban bemérni a célpontokat. Ennek nagy jelentősége van “most, hogy (a Kadhafi ezredeshez hű erők) kezdik védőállásokba beásni magukat” – magyarázta James Cartwright amerikai tábornok, az egyesített vezérkar helyettes főnöke, hozzátéve, hogy a drónokat sikerült tökéletesen alkalmassá tenni úgymond a városi hadviselésre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.