Arnold Schwarzenegger az EU elnökségére pályázik?

Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzót és filmsztárt a tanácsadói arra ösztökélik, hogy pályázza meg az Európai Unió elnöki tisztségét – adta hírül az amerikai Newsweek magazin.

“Az EU a következő években a jelenleginél egy sokkal ismertebb elnököt fog keresni – olyan valakit, aki egyesíthetné Európát… A franciák nem akarnak majd egy németet, a németek pedig nem akarnak majd egy olaszt. És mit szólnának egy olyan született európaihoz, aki Amerikába ment… és az új, egyesült Európa Washingtonjaként vagy Jeffersonjaként térhetne vissza?” – nyilatkozott a hetilapnak Terry Tamminen, Schwarzenegger volt kabinetfőnöke anélkül, hogy konkrétan a megnevezte volna a 63 éves egykori Terminátort és body building világbajnokot.

Az osztrák születésű Arnold Schwarzenegger második kormányzói ciklusa 2011 januárjában járt le. Az Egyesült Államok elnökségét nem pályázhatja meg, mert azt az alkotmány szerint azt csak a született amerikai állampolgárok tehetik meg, ezért, ha folytatni akarja politikai pályafutását, más hivatal után kell néznie.

Az EU elnökének posztját a 2009. decembere 1-jén életbe lépett Lisszaboni Szerződés hozta létre. A hivatalt a szintén 63 éves belga Herman Von Rompuy tölti be. Mandátuma 2012. május 31-én jár le. Az Európai Unió elnökét ugyanakkor nem közvetlenül választják, hanem a tagállamok kormányai kötnek kompromisszumot a személyéről.

Schwarzenegger ugyanakkor, a politikai ambícióitól függetlenül, ismét megjelenik a mozivásznon – igaz egyelőre csak egy rajzfilm hőseként. A róla mintázott figura ugyanis a főszerelője a Pókembert, a Hulkot és az X-ment is megálmodó Stan Lee által megalkotott The Governator című animációs filmnek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.