Ingyenes a belépés a Hundertwasser-múzeumban a húszéves évfordulón

Ingyenes belépéssel, különkiadású bélyeggel és évfordulós kiállítással várja a látogatókat a húszéves bécsi Kunst Haus és az épületben működő Hundertwasser-múzeum. A Friedensreich Hundertwasser tervei szerint épült kiállítóhely szombaton ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, ebből az alkalomból egy napig ingyenesen látogatható az intézmény valamennyi kiállítása.

A fotóművészet szerelmeseit az idei évben az ősszel nyíló, Henri Cartier-Bresson képeiből rendezendő kiállítással várják. A jubileumi évben július 7-től Hundertwasser világa címmel a Kunst Hausban időszaki kiállítás mutatja be a 2000-ben elhunyt művésznek az ökológiai szempontú építészetben betöltött úttörő szerepét.

Továbbra is látható emellett az az állandó kiállítás, amely a Hundertwasser-életmű – festmények, grafikák, épülettervek és makettek – átfogó bemutatására vállalkozik.

Az Osztrák Posta bélyeget bocsátott ki az évfordulóra és ideiglenes postahivatalt nyitott az épületben, ahol a gyűjtők megvásárolhatják és lepecsételtethetik a bélyegkülönlegességet.

A Kunst Haus megalapítása óta tudatosan vállalkozik olyan XX. századi művészek bemutatására is, akik megosztják közvéleményt. Ezt a hagyományt követve idén H. R. Giger műveit mutatja be. A svájci grafikus bizarr fantáziaalakjai közül a legismertebb A nyolcadik utas: a Halál című tudományos-fantasztikus film földönkívüli lénye. A tárlat júniusig látható.

Novemberben nyílik és jövő februárig látható a Kunst Hausban a XX. század egyik legnagyobb fotóművészének, Henri Cartier-Bressonnak indiai, oroszországi és szerte az Amerikai Egyesült Államokban tett utazásai alkalmával készült képeit bemutató tárlat.

Az egyedi formavilágáról, a természettel harmóniára törekvő építészeti megoldásokról, a színekhez való vonzódásáról ismert Friedensreich Hundertwasser (eredeti nevén Friedrich Stowasser) osztrák építész, képzőművész 1928-ban született Bécsben. Tervezői munkásságának az osztrák fővárosban a Hundertwasser-ház néven ismert, 1985-ben átadott lakóház és az attól nem messze, 1991-ben emelt Kunst Haus, valamint egy ugyancsak formabontó külsejű hőerőmű állít emléket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.