Egymillió hektár hazai földterület már most külföldi kézben van

Az agrárkamara tizenhatféle trükköt ismer arra, hogy miként juttassanak földtulajdonhoz egy külföldit. Ilyen például a 99 évre vonatkozó haszonélvezeti jog, az erdőbirtokosság alapítása, de tudnak olyan esetről is, amikor földszerzés céljából örökbe fogadtak egy haldoklót.

A különböző zsebszerződések által jelenleg hozzávetőlegesen egymillió hektár, azaz az össztermőterület 20 százaléka tartozik külföldi gazdálkodókhoz – hangzott el Az Este című műsorban.

Az ilyen zsebszerződések során a külföldi gazdálkodó arra törekszik, hogy a földvásárlási moratórium lejártával ténylegesen is hozzájusson a tulajdonjoghoz – mondta Roszik Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke.

Hozzátette: az agrárkamara összesen 16 olyan szerződéstípusról tud, melynek célja, hogy ezt az időszakot áthidalják, majd a külföldit földtulajdonhoz juttassák. Ilyenek közé tartozik például a 99 évre vonatkozó haszonélvezeti jog, az erdőbirtokosság alapítása, de tudnak olyan esetről is, amikor földszerzés céljából fogadtak örökbe egy haldoklót.

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ezekről a területekről lemondhasson – jelentette ki Roszik. Hozzátette: egyaránt védeni kell a föld minőségét és annak tulajdonjogát, de ez vonatkozik a vízvagyon védelmére is.

Zlinszky János, a Pázmány Péter Tudományegyetem Környezetjogi Tanszékének egyetemi docense a műsorban elmondta: politikai szándék és jó jogászi hozzáértés kell ahhoz, hogy megakadályozzák a külföldi tulajdonszerzést. Az alkotmányban megjelenő védelem egy jó eszköz lehet erre.

Úgy vélte: a szerződéseket apránként kell átnézni. Ehhez pedig politikai akarat kell, ugyanis osztrák részről mindenképpen tiltakozásra lehet számítani. A semmisséget pedig bíróssággal kell majd kimondani.

Roszik Péter úgy vélte: a hátralévő időszak még alkalmas arra, hogy jogilag megoldják a termőföld védelmét. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.