Japán katasztrófa – minden idők legnagyobb anyagi kára

A japán kormány a földrengés és az azt követő szökőár miatti közvetlen anyagi kár értékét 16-25 ezer milliárd japán jenre (38-56 ezer milliárd forint) becsüli, amivel az minden idők legnagyobb anyagi kárral járó természeti katasztrófájává válhat.

A számítás nem tartalmazza az áramkimaradások miatti termelésleállások közvetett gazdasági veszteségét, ahogy a fukusimai erőmű rendellenességéből fakadó tágabb károkat sem. A becsült kárérték felső határa a japán bruttó hazai termék 6 százalékát teszi ki.

Nisizaki Fumihira, a japán kabinet makroelemző osztályának vezetője szerint a várható áramkimaradások hatása is jelentős lesz. A japán jegybank kormányzója, Sirakawa Masaki egy parlamenti bizottságnak úgy fogalmazott: a földrengés miatt a japán gazdaság és kibocsátás súlyos helyzetbe kerül.

A természeti csapások következtében a Tokyo Electric Power Co, amely a japán gazdaság teljesítményének 40 százalékát adó Tokió körüli térség áramellátását biztosítja, termelési kapacitásainak 20 százalékát veszítette el. A világ vezető autógyártója, a Toyota – a Goldman Sachs becslései szerint – 74 millió dollárnyi profitot veszíthet el minden olyan nap után, amelyen zárva tart 12 összeszerelő üzeme.

A Világbank korábbi becslése még arról szólt, hogy a károk nagysága a japán bruttó össztermék 4 százalékénak felel meg
A Világbank korábbi becslése szerint akár öt évig is eltarthat a helyreállítás Japánban a március 11-i földrengés és szökőár nyomán, a károk nagysága pedig 235 milliárd dollárra rúg. Hétfőn kiadott értékelésében a nemzetközi pénzintézet rámutatott, hogy a károk nagysága a japán bruttó össztermék 4 százalékénak felel meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.