Agyi betegség miatt pusztult el Knut

Knut, a híres berlini jegesmedve az első vizsgálatok szerint agyi betegségben pusztult el. A Leibniz Intézet által a tetemen végzett vizsgálatok jelentős elváltozásokat mutattak az agyban, valószínűleg azok állnak a hirtelen bekövetkezett halál hátterében – közölte kedden a berlini állatkert.

A patológusok más szerv esetében nem tapasztaltak elváltozást. A további – bakteriális, illetve szövettani – tanulmányok még néhány napot vesznek igénybe.

A mindössze négyéves jegesmedve szombaton kifutójában pusztult el a látogatók szeme láttára. Knut éppen napozott, amikor hirtelen felpattant, remegve körbeforgott párszor, majd görcsösen a vízbe esett, ahol végül megfulladt. Az állatkertet amiatt is sok kritika éri, hogy Knutot három idősebb nőstény jegesmedvével, köztük anyjával helyezték egy kifutóba. A hímet ugyanis a felnőtt állatok nehezen fogadták be, bántalmazták is.

“Korábban mindenki azért “sírt,” hogy Knut olyan régóta él egyedül. Az állatok csoportos tartásával az intézmény Kutnak társaságot és elfoglaltságot teremtett” – védekezett Blaszkiewitz.

Az igazgató szerint elképzelhető, hogy a preparált tetemet kiállítják a berlini Természettudományi Múzeumban. Az intézmény már bejelentette igényét, a hétfői boncoláson egy preparátor is részt vesz. Blaszkiewitz tervei között szerepel, hogy a jegesmedve emlékére egykori territóriumán egy kis szobrot is elhelyeznek, amely Knutot bocs korában ábrázolja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.