Líbia: A bengázi repülőteret bombázta a légierő

A kelet-líbiai Bengázi repülőterét bombázta csütörtökön szemtanúk szerint a líbiai légierő. A város a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere elleni fegyveres felkelés központja.

Független forrásból nehéz megerősíteni a harctérről érkező, egymásnak ellentmondó híreket, de feltehetően ez az utolsó nagyobb település, amely még a lázadók kezén van. A felkelők azt állították, a bengázi légvédelem visszaverte a légitámadást; lelőtt két repülőgépet. A líbiai állami tv jelentése szerint a Kadhafihoz hű erők – amelyek nyolc napja indítottak offenzívát, visszaszorítva a rosszabbul felszerelt, gyengébben kiképzett felkelőket – elérték Bengázi határát. A lázadók szóvivője tagadta ezt.

Azt állította, hogy a felkelők föltartóztatták a Kadhafihoz hű erőket Zuejtinánál, Bengázitól 150 kilométerre délre. Az állami tv azt közölte, hogy a hadsereg elfoglalta a kőolajterminálja miatt stratégiai fontosságú tengerparti települést.

Hivatalos közlés szerint a nyugati országrészben a Kadhafihoz hű erők visszafoglalták Miszrátát, és most folyik a fővárostól, Tripolitól 200 kilométernyire fekvő félmilliós város “megtisztítása a fegyveres bűnbandáktól”. A felkelők ezt is tagadták. Szóvivőjük közlése szerint továbbra is ők ellenőrzik a várost, és csak szórványos gépfegyvertűz hallatszik a város környékéről, “ez minden”. Azt állította, hogy előző nap a harcokban megöltek 60-at a Kadhafihoz hű erők fegyvereseiből, a sajátjaik közül 18-an estek el.

Az egész országból egymásnak ellentmondó értesülések érkeznek a halottak és a sebesültek számáról. “Nem szabad hagyni, hogy Miszráta maroknyi ütődött túsza legyen” – fogalmazott előző nap Kadhafi. Az ezredes azt mondta, csütörtökön lesz a döntő ütközet a város birtoklásáért.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.