Japán: Robbanás történt a sérült fukusimai atomerőműben

Robbanás történt hétfőn annak az észak-japáni atomerőműnek a hármas blokkjában, amelyben a három nappal ezelőtti földrengés és szökőár következtében leállt a hűtési rendszer; a detonációban kilencen megsérültek.

Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet. A detonációban kilenc ember megsérült, egyelőre nem lehet tudni, súlyos-e az állapotuk. Szombaton ugyanennek a Fukusima-1 erőműnek egy másik – az egyes számú – blokkjában következett be robbanás.

Akkor és feltehetően most is az történt, hogy a fűtőelemeket körülvevő hűtővíz szintjének a csökkentésekor hidrogén szabadult fel, amely a reaktor acélburka és az azt borító beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant, aminek következtében a külső betonréteg jórészt leomlott, de a fűtőelemeket rejtő acéltartály nem károsodott.

Az atomerőmű működését felfüggesztették a pénteki 9-es erősségű földmozgás után, de így is leállt a hűtőrendszer néhány reaktorblokkban, azokat ezért mesterségesen, tengervízzel kezdték hűteni, hogy elejét vegyék a fűtőrudak leolvadásának.

Eközben két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán a fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban – jelentette a Kiodo japán hírügynökség. A tetemeket a tengerparton fedezték fel; feltehetően a víz sodorta őket oda.

Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege. Közép-európai idő szerint vasárnap estig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván. Ebben nincs benne az a legalább kétszáz, de legfeljebb 300 ember, akik Mijagi prefektúra székhelyén, Szendaiban vesztették életüket, de akiknek a holttestéhez egyelőre nem fértek hozzá a mentők.

Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.

A szerencsétlenség sújtotta északkeleti partvidéken több millióan vannak immár három napja víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak.

A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést. Eddig 120 ezer takarót, 120 ezer palack vizet és 110 ezer liter üzemanyagot, valamint élelmiszert juttattak el a katasztrófa sújtotta övezetbe. Ugyanakkor közölték, az áramszolgáltatás helyreállítása több napig is eltarthat.

Pénteken 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partjait; a földmozgásnak és az azt követő szökőárnak egyes becslések szerint akár tízezer halálos áldozata is lehet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.