Líbia: Kivonultak a felkelők a líbiai Rász-el-Unúfból

A hírügynökségek harctéri jelentései szerint kivonultak a líbiai felkelők csütörtök délután a stratégiailag fontos Rász-el-Unúfból, amely az egyik előretolt állásuk volt a főváros felé.

A Tripolitól 550 kilométerre keletre fekvő olajkikötőt a kormányerők légitámadásai és tüzérségi csapásai miatt voltak kénytelenek feladni a csak könnyű fegyverekkel ellátott felkelők, akik százával hagyták el keleti irányban a várost. Teherautókon és géppuskával felszerelt platós terepjárókon vonulnak az általuk ellenőrzött terület mélye felé. Egyikük az állította, hogy még a kikötőben horgonyzó tartályhajókról is rakétákkal lőtték őket. A légi és tüzérségi előkészítést a város megrohamozása követi szerintük.

A líbiai állami televízió közlése szerint a Rász-el-Unúftól nyugatra fekvő Asz-Szidar kikötőjét és repülőterét a kormányerők már “megtisztították az al-Kaida által támogatott fegyveres elemektől”.

A tengerparti főúttal párhuzamosan harckocsik vonulnak kelet felé. A front az elmúlt napokban folyamatosan ebbe az irányba tolódott el, de katonai elemzők szerint Moammer Kadhafi ezredes erői a további előrenyomulás helyett vagy azzal párhuzamosan megpróbálhatják visszafoglalni a felkelők kezén lévő hídfőállásokat.

Az első ezek közül Miszráta, az ország harmadik legnagyobb városa lehet. A lakosok szerint a városban napok óta nyugalom van, de minden oldalról körülveszik a kormányerők. “Nagy vereséget szenvedtek, de nehézfegyvereik vannak. Készek vagyunk visszaverni a támadásokat, még ha súlyos árat is kell fizetni érte” – mondta az egyik felkelő.

A Miszrátától nem messze lévő Zentennél az utóbbi egy nap folyamán nem változott a harci helyzet: a felkelők kezén lévő várost egyelőre szintén csak körbeveszik a hadsereg alakulatai.

A Tripolitól 40 kilométerre nyugatra található az-Záviját a tripoli kormány állítása szerint szerdán elfoglalták Kadhafi erői, és az állami televízió nagy ünneplésről adtak képeket egy ottani stadionból. A felkelők viszont azt állítják, hogy a város központja ismét az ő kezükre került az éjszaka. Kormányzati kísérők a stadionba elvittek nyugati tudósítókat Tripoliból, de azt a kérésüket elutasították, hogy a főteret is felkereshessék.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.