Már több mint 115 ezer alkotmányozással kapcsolatos kérdőívet küldtek vissza

A választópolgárok március 4-ig több mint 115 ezer alkotmányozással kapcsolatos kérdőívet küldtek vissza a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának – mondta Vetési Iván, a szervezet elnöke. Vetési Iván hangsúlyozta: az új alaptörvény megalkotását segítő kérdéssor március 7-ig jut el minden felnőtt korú magyar állampolgárhoz, akik a kézhez vételtől számított két héten belül küldhetik vissza azt. A KEK KH vezetője úgy fogalmazott, a kérdőívekkel kapcsolatos összes költség nem éri el egy átlagos, jellemzően több mint ötmilliárd forintba kerülő népszámlálás árának hetedét.

Vetési szerint az állami tulajdonú cégek összehangolt munkájának köszönhetően az eredetileg tervezett 150 forintról 90 forintra tudták csökkenteni egy állampolgár megkérdezésének teljes költségét. Kifejtette: a kormány felkérésére készült kérdőívet a személyi adat és lakcímnyilvántartásban szereplő adatok alapján, összesen 8 millió 98 ezer felnőtt korú állampolgárhoz küldik ki, az úgynevezett kapcsolatfelvételi eljárás keretében. A válaszlevelek feldolgozásával szintén a hivatal foglalkozik, míg a kérdőívek nyomtatását a Magyar Közlöny és Lap- és könyvkiadó Kft. végezte, a borítékolásban pedig a Magyar Posta Zrt., valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is részt vett – fűzte hozzá.

Vetési Iván elmondta, a címlista a február 28-ig felnőtt korúvá vált állampolgárok neveit tartalmazza, akik nevük megadása nélkül, ingyenes postai úton juttathatják vissza az előre megcímzett borítékokban található kérdőíveket. A KEK KH felkészült arra, hogy akár minden érintett visszaküldi a neki szóló levelet, a kérdőívek feldolgozását ugyanis egy olyan zárt informatikai rendszer segítségével végzik, amely akár óránként 40 ezer kérdéssor feldolgozására képes, és szükség esetén a nap minden órájában üzemelhet – emelte ki a szervezet vezetője.

Hozzátette: a szinte teljesen gépesített feldolgozás során egyedül a kérdőívek borítékokból való kivételéhez alkalmaznak kézi erőt, amit diákszövetkezetek által szervezett diákmunkával biztosítanak; míg a tizenharmadik kérdésre adott válaszok egy külön adatbázisba kerülnek, az oda kerülő információkat pedig többségében otthon lévő kismamák, illetve diákok dolgozzák fel. Vetési Iván aláhúzta: az elektronikus feldolgozó rendszer a hibásan kitöltött, illetve a hamisított kérdőíveket is kiszűri, utóbbira elmondása alapján eddig elenyésző számban volt példa.

A nemzeti konzultációs testület által összeállított kérdőív tizenkét kérdést tartalmaz az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban. Ebben arról kérdezik az emberek véleményét, hogy az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e; korlátozza-e az állam eladósodását; vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség; járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után; engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem; az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.