MSZP: Az Orbán-csomag igazságtalan pénzbehajtás

Az MSZP országos elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja szerint az Orbán-csomag nem tartalmaz semmilyen strukturális reformot, abban csupán megszorítások és adóemelés, azaz pénzbehajtás szerepel. Mesterházy Attila pártelnök az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti, hogy az MSZP országos elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja együttes informális ülést tartott, amelynek témája a kedden bejelentett Orbán-csomag volt. A politikus közleményében kifejti: a régóta halogatott Orbán-csomag azt jelzi, hogy pár hónap alatt megbukott a Fidesz költségvetése. Ehhez az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikája, az állami túlköltekezés és legfőképp az igazságtalan adórendszer vezetett.

A Fidesz maga ütött lyukakat a költségvetésben, amelyek betömése immár elodázhatatlanná vált. Az igazságtalan adórendszer – amely a szegényektől elvesz, a gazdagoknak viszont még többet ad – önmagában mintegy 500 milliárd forinttal csökkentette a költségvetés bevételét, ezért vált elkerülhetetlenné a megszorítások bejelentése.

A most csupán nagy vonalakban felvázolt, részleteiben ki nem dolgozott megszorító csomag az MSZP álláspontja szerint azokra rak újabb és még súlyosabb terheket, akiket eddig is sújtott a társadalmi különbségeket növelő adórendszer, akik eddig is védtelenek voltak. A megszorítások vesztesei megint a szegények, a kis- és átlagkeresetűek lesznek, akikkel eddig is megkülönböztető módon, mostohán bánt az Orbán-kormány – olvasható a közleményben.

Az MSZP szerint az Orbán-csomag nem járul hozzá újabb munkahelyek létesítéséhez, nem biztosítja a fenntartható fejlődést, és egyre inkább távolodik az igazságos közteherviseléstől. Ezek az intézkedések átmenetileg csökkenthetik ugyan az államháztartás hiányát, de se közép, se hosszú távon nem képesek tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot. Az Orbán-csomag nem tesz mást, mint feléli az eddig felhalmozott tartalékokat, a felhalmozott és megtakarított forrásokat – mint például a magánnyugdíj – csoportosítja át, és ezzel ellehetetleníti az ország jövőjét. Olyan területekről – nyugdíj, egészségügy, oktatás – von ki forrásokat, amelyek az ország hosszú távú növekedését alapozhatnák meg.

Az MSZP rossz iránynak tartja az Orbán-kormány eddigi, és várható gazdaságpolitikáját. A szocialista kormányok az elmúlt években számos reformot kezdeményeztek, amelyek bevezetését a Fidesz akadályozta meg. A szocialisták most is készek támogatni minden olyan tényleges reformot, ami megfelel az ország érdekeinek, de a leghatározottabban ellenzik a nehéz körülmények között élők újabb megsarcolását – írta közleményében Mesterházy Attila.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.