Katonai teherautókból álló konvoj érkezett Szimferopolba, Hodorkovszkij Kijevben van

Nyolcvannál több katonai teherautóból álló, feltehetően orosz katonai konvoj érkezett Szimferopolba – jelentette vasárnapra virradóra az ukrán média, amely szerint a teherautók katonákat szállítottak.

 

A TSzN hírtelevízió felvételt közölt a gépkocsioszlopról. A híradás szerint a teherautókon nem voltak ugyan rendszámtáblát, de a konvoj oroszországi illetékességét elárulta az, hogy az orosz katonai közlekedésrendészet személygépkocsija kísérte, és annak volt rendszámtáblája.

Az UNIAN hírügynökség arról adott hírt hajnalban, hogy Kijevbe érkezett Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb politikai ellenlábasának tartottak, és aki több évet töltött börtönben adócsalás miatt, majd néhány héttel a szocsi téli olimpia előtt szabadult elnöki kegyelemmel.

Hodorkovszkij a Twitter közösségi portálón közzétett üzenetében tájékoztatott arról, hogy Kijevbe érkezett. “Figyelem. Kijevben vagyok. Megérkeztem” – írta egyik mikroblogján Hodorkovszkij.

Közben arról is beszámolt az ukrán média, hogy Mevlüt Csavusoglu, uniós csatlakozásért felelős török miniszter felszólította Oroszországot: ne veszítse el józan eszét, és ismerje el Ukrajna területi épségét. A miniszter szavai szerint megengedhetetlen az orosz beavatkozást Ukrajna területén, és sérti a nemzetközi jogot. Csavusoglu felszólította az ENSZ-t és az Európa Tanácsot, hogy “gyorsítsák fel a diplomáciai támadásokat Oroszország ellen”. A török külügyminisztérium pedig úgy foglalt állást, hogy a függetlenségi népszavazás kiírása a Krími félszigeten veszélyes és téves.

 

 

Benkő Tibor: ismét bebizonyosodott, hogy a béke rendkívül törékeny

Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke szerint a ’90-es évekbeli délszláv válság után a mostani ukrajnai helyzet ismét rávilágított arra, hogy a béke rendkívül törékeny, ezért a Magyar Honvédségnek a NATO tagjaként és önállóan is erősnek, felkészültnek kell lennie.

A vezérezredes Magyarország NATO-tagságának 15. évfordulója alkalmából az MTI-nek adott interjújában felidézte: annak idején, a Varsói Szerződés felbomlása után nagyon sok emberben felvetődött az a gondolat is, hogy az ország független, semleges legyen. Ez ellen azonban nagyon sok minden szólt. Többek között hazánk geostratégiai helyzetének jelentősége: a Kárpát-medence elhelyezkedése és sík területei miatt a történelem során bármi történt Európában, abból Magyarország sem tudott igazán kimaradni. Így nyilvánvaló volt, hogy egy olyan szövetséghez kell tartoznia, amely biztosítani tudja szuverenitásának, területi integritásának védelmét.

Hozzátette, Magyarország számára mindvégig fontos volt a régió politikai és biztonsági stabilitásának megteremtése, amelyhez NATO-tagságunk és azon belüli szerepvállalásunk nagymértékben hozzájárult. 1999-ben, amikor az ország teljes jogú tagja lett a NATO-nak, bekerült a szövetség védőernyője alá, amely kiterjesztette Magyarország lehetőségeit a biztonságának szavatolására.

“Nem szabad túlzottan és feltétel nélkül nyugodtnak lenni” – szögezte le a vezérkari főnök. Kiemelte: tény, hogy – mint azt a nemzeti katonai stratégia is rögzíti – Magyarország egyetlen államot sem tekint ellenségének, ugyanakkor a környező országokban jelentkező békétlenségek kihathatnak Magyarországra is. “Elég csak a ’90-es évek délszláv válságára gondolni, amely nagyon gyorsan következett be, és most is egyik napról a másikra polgárháborús helyzet alakult ki a szomszédos Ukrajnában – mondta.

Benkő Tibor kitért arra, hogy a NATO-csatlakozással Magyarország a világ legerősebb katonai szövetségének tagjává vált. Ezáltal érdekérvényesítő képessége megsokszorozódott, és ennek eredményeként a Magyar Honvédség olyan stratégiai és hadműveleti szintű szakismeretekre tesz szert, amelyekre nemzeti körben nem lenne lehetősége. Ezzel együtt viszont – a NATO-tagságból fakadó kötelezettségként is – folyamatosan fejleszteni, erősíteni kell a nemzeti haderőt. “Az erőssel alkusznak, a gyengének parancsolnak” – hangsúlyozta Kossuth Lajos szavait idézve a vezérkari főnök.

Kiemelte: 15 éves NATO-tagságunk számos katonai szintű eredményt hozott. Eközben Magyarország mindvégig erejéhez mérten, sőt időnként még azon túl is, aktívan szerepet vállalt a szövetségi tagságból eredő kötelezettségek teljesítésében. Kiterjedt nemzetközi szerepvállalásunk és missziós részvételünk révén katonáink elismertsége nőtt, illetve teljesítményünk alapján nemzetközi szinten is elismertekké váltunk. Az Afganisztánban, a Balkánon és számos más NATO-küldetésben megszerzett műveleti tapasztalatok nagymértékben hozzájárulnak az ország védelmi képességének fokozásához.

Szólt arról is, hogy a magyar katonák jelen vannak a világ válságpontjain: a Balkánon és Afganisztánon kívül Egyiptomban, Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban is. Magyarország ebben különlegesen jól szerepel: a telepíthető erőink létszámához képest miénk az egyik legnagyobb műveleti szerepvállalás a szövetségben. Mindezek mellett a Magyar Honvédség Gripenjei az idén tavasztól Olaszországgal közösen védik Szlovénia légterét, majd 2015-ben, illetve 2019-ben több hónapra a balti államok légterének védelmét is ők biztosítják.

A vezérkari főnök kitért arra, hogy az afganisztáni ISAF-műveletben való szerepvállalásunk csökkentésével a szövetség koszovói műveletében nagyobb szerepet vállaltunk. Ez Magyarország számára ez prioritás – hangsúlyozta Benkő Tibor, hozzátéve: nem csak azért, mert magyar állampolgárok élnek, magyarok lakta települések vannak a Balkánon, hanem mert fontos az is, hogy a környező országokban mennyire stabil a béke.

Benkő Tibor elmondta, hogy – mint azt Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta – az ukrajnai helyzetet diplomáciai úton, tárgyalások során kell rendezni. Ugyanakkor hozzátette: a Belügyminisztériumban felállt operatív törzs, amelynek a Magyar Honvédség is tagja, minden eshetőségre kidolgozott forgatókönyvvel rendelkezik.

Magyarország 15 évvel ezelőtt, 1999. március 12-én lett az Észak-atlanti Szövetség teljes jogú tagja. Benkő Tibor kiemelte: a szövetség intézménye szervesen támogatja a demokratikus értékrend és a regionális stabilitás kialakulását, s ezeknek az értékeknek kiemelt jelentőségük van hazánk számára.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.