A Kőhegyről – Interjú Kálóczi Imre képviselővel

(Budaörs- 2013. április 27., Budaörsi Infó) Az április 26-án tartott rendkívüli képviselő-testületi ülés után Kálóczi Imre (Fidesz-KDNP) képviselőt kérdeztük a Kőheggyel kapcsolatban kialakult lakossági feszültségről. A terület képviselője megosztotta szerkesztőségünkkel álláspontját az ügyben, valamint válaszolt az őt ért vádakra is.

 

 

Budaörs Város Képviselő-testülete április 26-án rendkívüli ülést tartott, ahol négy napirendi pont tárgyalására került sor, köztük a Kőhegy és környékére vonatkozó rendeletmódosításról is döntöttek a városatyák. Az ülésen kiderült, hogy a lakók a rendelet több pontját is rosszul értelmezték, ezen pontok többsége az ülésen tisztázásra került. A képviselő-testület 10 igen és 1 tartózkodó szavazattal megszavazta a módosítást.

Két nappal korábban, április 24-én 17 órakor a Társaság a Tájékoztatásért (TaT) tagjai egy rendhagyó lakossági fórumot szerveztek, melyet Budaörsön, az Ifjúsági Klubban tartottak. A rendezvény célja az volt, hogy a fórumot vezető építészek és a rendezvényen megjelent kőhegyi lakosok kidolgozzanak egy közös álláspontot, amelyet az építészek a budaörsi képviselő-testület elé terjeszthetnek. A fórumozók és az építészek véleményét, valamint meglátásait egy korábbi cikkünkben már ismertettük olvasóinkkal.

 

 

Most a terület képviselőjének, Kálóczi Imrének tolmácsolásában ismertetjük a történteket, eseményeket:

Kálóczi Imre képviselő az eddig megtartott kőhegyi lakossági fórumokkal kapcsolatban szerkesztőségünknek elmondta, hogy: “három fórumról beszélünk, kettőt én hívtam össze pont azért, hogy a lakókat tájékoztassuk. Az elsőn ott voltam, a másodikon kórházban voltam. Én mondtam nekik is, de azóta ezzel támadnak, ez egy kicsit kisstílű. Ha kell, én odaadom a zárójelentést, hogy ott voltam, de az infúzió helye még mindig látszik. A mostanira meg konkrétan nem hívtak meg. Tehát, ahova az ember nem hívják meg, oda nem megy el.”

Kálóczi Imrének beszámoltunk arról, hogy a területen élők egy része úgy véli, hogy a képviselő nem megfelelően képviseli őket, illetve az ügyüket. Mi a véleménye erről, mit üzenne a kőhegyi lakosoknak?

“Én a 2006-os megválasztásom óta értük (a lakókért – a szerk.) dolgozok, és nagyon sok pozitív visszajelzést kapok. Azt, hogy néhány embernek egyéb érdekei vannak…

…és az a szörnyű, hogy a hangadóknál név szerint tudom, hogy melyiknek mi az érdeke, amit természetesen nem szeretnék megosztani senkivel, de én nem gondoltam azt, hogy azért, mert valaki szeretne építeni egy társasházat, vagy továbbra is szeretné a teherautót az utca közepén tárolni, ezért egy komplett lakóközösségnek kellene szenvednie, és ennek a hátrányát “élveznie”.

Szerintem, aki ott lakik, és nem akarja eladni az ingatlanját, hanem ott szeretne élni, annak egy célja lehet: egy jó lakókörnyezet kialakítása, és a jelenlegi állapot megvédése. Aki ez ellen van, az vagy el akarja adni az ingatlanját, és természetes, hogy egy társasházat építő befektető több pénzt fog adni, mint az a család, aki csak egy családi házat szeretne rá építeni. Valóban, neki biztos, hogy alacsonyabb áron tudja eladni az ingatlant, mint hogyha egy nyolclakásos társasháznak adná el.

Azok, akik megvették az ingatlant, azzal a befektetési jelleggel, hogy társasházat építsenek, természetes, hogy ők szintén nem a kedvezményezettek közé tartoznak, de én hiszem azt, hogy nekem nem az elköltözni vágyókat, meg nem a beruházókat kell védenem, hanem az ott lakókat. A lakóknak pedig ez az érdeke.

Azt tartom igazán szörnyűnek, hogy teljesen alaptalan hazugságokkal rémhíreket terjesztenek a környéken. Tehát például: a “képviselő úr visszabontatja az épületeket présházakká”; vagy amikor nyugdíjas nénik hívnak fel, vagy találkozok velük a boltban és “nekem esnek”, hogy ez micsoda…

Hát, szó sincs ilyenről. Ez egy kitaláció, ami szerintem már túlmegy a jóhiszeműség határain és a naivitás határain is. Ezt szándékosan generálják. Ez a 200 négyzetméteres üzlethelyiség – most bevásárlóközpontokat akarunk a Kőhegyre építeni szerintük. Ez megint hazugság. Ott van a rendeletben, hogy szigorúbb a kereskedelmi jellegű beépíthetőség, mint a lakóövezeti; az, hogy 200 négyzetméter lehet az összterületéből kereskedelmi – ez azt jelenti, hogy benne van a pince, a földszint, az 1. emelet is.

A lakóingatlant lehet 3 szinten; így akár 300 négyzetmétert is lehet építeni. Nem értem, dehát ez sajnos az, hogy néhány ember rosszindulatúan próbálja kiforgatni a rendeletet, és sajnos nagyon sok olyan embert vezetnek félre, akik meg nincsenek ebben benne a mindennapokban.

Én azt gondolom, ők látni fogják azt, hogy komoly változás történik aközött az épített épületek között, melyek az elmúlt 8-9 évben voltak, illetve aközött, amik most fognak épülni, és teljesen más szociális réteg fog a Kőhegyre költözni, ugyanis eddig 30 négyzetméteres kislakásba jött valaki, most a családi házat általában a családok fogják építeni.“

Képviselő úr említette, hogy a Kőhegyen élőket félrevezetik. Az elmúlt időszakban sok kritika érte Kálóczi Imre képviselő urat abban a tekintetben, hogy nem érik el Önt az emberek. Ez valóban igaz, hogy nem lehet Önt elérni?

“Azt gondolom, hogy aki szeretett volna, az elért volna. Fent van az interneten a telefonom is, illetve az e-mail címem és a hivatali e-mail címem is. Minden e-mailre válaszoltam folyamatosan.

Nekünk nem, pedig sokszor kerestük Önt.

“A Budaörsi Infó az egyik kivétel, egy-két kivétel van, de igazából alapvetően az összes olyan lakossági kérdésre azonnal válaszolok, ha jön egy igény, egy kérés, kérdés, a hivatal felé azonnal szoktam tolmácsolni.”

Ez a vád akkor alaptalan?

“Nem mondom, hogy teljesen alaptalan, dolgozó ember vagyok, családos ember vagyok. Igazából van egy munkanap. A képviselőség az egy olyan dolog, vagy elhivatottság leginkább. Jót szeretnék tenni, de nem napi 8 órában ül az ember a képviselői irodában, mert ezért nem kapok fizetést, némi tiszteletdíj jár érte, amit hol virágozásra költünk, hol nyugdíjas néninek a szivattyúcseréjére, mert nem tudja kifizetni, és a Kőhegyen folyik a szennyvíz. Tehát, van munkahelyem, nem is egy.”

Mire számíthatunk Kőheggyel kapcsolatban? Milyen tárgyalásokat kezdeményez a képviselő úr a megjelent építészekkel?

“Igazából én a lakosokkal szeretnék továbbra is egyeztetni, most elfogadásra került az a szigorú építési szabályzat, ami nem engedi a társasházak építését. Biztosan vannak betegségei ennek a rendeletnek; én azt gondolom, hogy néhány héten, néhány hónapon belül a gyakorlati életből fog kiderülni. Azonban szeptemberben újratárgyaljuk ezt a rendeletet, akkor én ígéretet teszek arra, hogy természetesen az összes olyan módosítást el fogjuk végezni ezen a rendeleten, ami jogos és valóban könnyebbé teszi – adott esetben – az ottaniak életét. Sok lakásos társasházat továbbra sem szeretnénk.”

A budaörsi képviselő-testület április 26-án tartott rendkívüli üléséről készített tudósításunkat is megtalálják olvasóink az oldalunkon.

 

(Budaörsi Infó, Porcsin Lívia)

facebook: