A Fidesz és az MSZP leosztotta egymás között a régiókat

Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő szerint a Fidesz és az MSZP “nagykoalícióban” szavazta le a földtörvényhez kapcsolódó alaptörvény-módosításhoz benyújtott indítványát. A hvg.hu-n kedden közölt interjújában annak a véleményének adott hangot, hogy “leosztották egymás között, kinek, melyik régió jut”.

 

Az agrárpolitikus, korábbi államtitkár, akit a földtörvénnyel kapcsolatos alkotmánymódosítás elutasításáért pénzbírsággal sújtott a Fidesz-frakció, az interjúban azt mondta: az általa kezdeményezett módosító javaslatot, amelyben azt kívánta elérni, hogy ne az integrált mezőgazdasági termelésszervezés, hanem a családi gazdálkodásra és a szövetkezésre vonatkozó területekkel kapcsolatos jogszabályok váljanak sarkalatossá, a frakciójából mindössze ketten támogatták, a többiek “az MSZP-vel nagykoalícióban” elutasították. Hozzáfűzte: a leendő sarkalatos törvény tartalmáról a kormány hivatalosan még semmilyen információt nem adott, de – mint mondta – “úgy hírlik, hogy az állam régiónként az integrátori feladatokat nagytőkés csoportoknak adná koncesszióba, begyűrve alájuk az egész régió mezőgazdaságát”.

Szerinte, gyaníthatóan, azok állnak mindezek hátterében, akik az állami földek többségét is bérlik és az agrártámogatások nagy részét is elviszik. “Vegyes politikai kötődésű” tőkeérdekeltségek – fűzte hozzá. Ángyán József kijelentette: gyanítja, hogy az együtt szavazó Fidesz és MSZP leosztotta egymás között, kinek melyik régió kell, illetve jut. Azon véleményének is hangot adott: a vidékre felülről ráerőltetett integrátorhoz elvileg önkéntesen lehet majd csatlakozni, de szerinte, aki kimarad, “annak könnyen vége lehet”.

Ángyán József megerősítette azt az értesülést, hogy Orbán Viktor miniszterelnök “ingerülten utasította rendre a hétfői frakcióülésen a másként szavazókat. “Persze mi is elmondtuk a magunkét és ő is a magáét” – tette hozzá.

A politikus, aki az interjú készítésekor még nem tudta, hogy mindezért pénzbüntetéssel sújtja a frakció, azt is mondta: ha pénzbüntetést kap, megvárja mi lesz a konkrét tartalma a most alaptörvénybe rögzített sarkalatos törvénynek, amely, mint tudatta, februárban vagy márciusban derül ki.

Közölte azt is: sok új szervezet csíráját is látja, amelyekből “meg lehetne alakítani a Tisztességes Emberek Szövetségét”. A földbérleti pályázatok feldolgozásával kapcsolatban azt mondta: hamarosan végez az eddigi szerződések 80 százalékával, vizsgálata legújabb fejezete pedig Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye lehet. “Szomorú, de úgy látom, hogy azok is kapnak ismét további földterületeket, akik ellen tiltakoztunk” – mondta.

 

 

Fidesz: pénzbírságot kap Ángyán, mert nem szavazta meg az alkotmánymódosítást

 

Pénzbírságot szab ki a Fidesz-frakció Ángyán Józsefre, mert a kormánypárti politikus a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt hétfőn a parlamentben a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra – közölte a Fidesz-frakció kedden az MTI érdeklődésére.

A kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya az MTI-nek küldött tájékoztatásában emlékeztetett, hogy Rogán Antal frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, kötelező szavazás lesz a Fidesz-frakcióban a termőfölddel kapcsolatos alaptörvény-módosítás parlamenti határozathozatalakor, azt pedig – az alapszabályban foglaltak szerint – pénzbírsággal büntetik, aki ennek ellenére nemmel szavaz.

A parlament hétfő este fogadta el az alaptörvény harmadik módosítását, amely alapján sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz a földtörvény. Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő – két korábban jobbikos képviselő – szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt.

“Mint korábban más esetekben, most is pénzbüntetést kap az a képviselő, aki nem tesz eleget a kötelező szavazásnak” – közölte a Fidesz-frakció. A büntetés összegére nem tért ki a tájékoztatás.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére hozzátette, hogy nem ez volt az első ilyen eset, és valószínűleg nem is az utolsó. “Hosszú távon a frakció együttműködése, együttdolgozása biztosított” – mondta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.