Erősen indította az évet az ingatlanpiac

Erősen indult az idei év az ingatlanpiacon; januárban országosan 8354 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami havi szinten 6 százalékos, éves összehasonlításban 43 százalékos bővülés – közölte a Duna House.

 

 

Az ingatlanközvetítő értékelése szerint az aktív évkezdet oka, hogy az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények miatt sok adásvételt tavaly év végén elhalasztottak és sok tranzakciót tudatosan januárra készítettek elő. A másik magyarázat az alacsony bázis, összesítésük szerint 2023-ban január volt a leggyengébb hónap az ingatlanpiacon.

A Duna House várakozása szerint az idei első negyedévben “fokozódó ingatlanpiaccal” számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt, amelyet a csökkenő kamatpálya tovább erősíthet.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipassnak a hazai adatai alapján a hitelpiacon az erős év vége után januárban tovább nőtt a lakáscélú jelzáloghitelek volumene. A becsült 73,5 milliárd forintos szerződéses összeg 80 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszaki adatát.

Megjegyezték: a decemberben kifutott állami támogatások jelentősen erősíthetik a januári és a következő hónapok adatait.

Az első negyedévben a hitelpiaci előrejelzések és a jelenleg indított ügyletek alapján már érződni fog az önkéntes kamatplafon és az új otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása. Ezzel növekedhet a hitelből vásárlók aktivitása és így a tranzakciószám is – írták.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.