Tudományos pályázatot hirdet a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

A városi madárkérdés felmérése, állatkímélő megoldások kidolgozása címmel tudományos pályázatot hirdet a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány, amelyre május 15-ig várják a pályaműveket.

 

 

Az Alapítvány célja, hogy a városi madárkérdés humánus megoldása kapcsán elősegítsék olyan pályaművek megszületését, amelyek alkalmasak konferencián való bemutatásra, illetve széles körben való terjesztésre is, valamint hivatkozási alapként szolgálhatnak a döntéshozók számára – írták az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

A felhívás szerint a pályázatra egyetemi, főiskolai hallgatói jogviszonnyal vagy egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkező magánszemélyek jelentkezését várják. A benyújtott 30-40 ezer karakter terjedelmű dolgozatokat szakemberekből álló zsűri fogja elbírálni. Az első helyezett 500 ezer forint, a második helyezett 300 ezer forint, a harmadik helyezett 200 ezer forint jutalomban részesül.

Emellett a győztes szakmai konferencián és a sajtóban is bemutathatja javaslatát a nagyközönségnek.

„A nagyvárosainkban élő madarak hatása az emberek és állatok jóllétére, valamint a közegészségügyre kiemelt, időszerű kérdéskör. A madarak lehetséges hordozói és terjesztői lehetnek számos fertőző betegségnek és parazitának, viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek a gerinces állatok szenvedni és örülni képes, érző lények, amelyeket nemcsak az erkölcsi érzék, hanem jogszabályok is védenek” – írták a közleményben, hozzátéve, hogy bár világszerte léteznek megoldási kísérletek, még nincsenek olyan kiforrott technológiák, amelyek állatvédelmi szempontból is teljes mértékben elfogadhatóak, a lakosság szempontjából is megnyugtatóan rendezik a kérdést és egyidejűleg a jogi kereteknek is megfelelnek.

A felhívás szerint a hazai helyzet fölmérése jelenleg nem naprakész és nem teljes körű. Jelentős területi különbségek figyelhetőek meg az országban, mivel a madárállomány és az ezekkel kapcsolatos problémák eltérőek.

Összetett kezelési módok kidolgozása szükséges, valamint együttműködés a szakemberek, kutatók, döntéshozók és az érdekelt felek (lakosság) között. Ezekre való tekintettel hirdeti meg az alapítvány a pályázatot, amelynek részletei https://kozosugyunkazallatvedelem.hu/palyazatok/tudomanyos-palyazat oldalon olvashatóak.

(mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.