Újabb telefonos csalási mód

(Budaörs, 2024. január 7. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Istvánt nem először találják meg a telefonos csalók, akik állítólag bankoktól telefonálnak. Most azonban egy új módját választották a csalásnak, arra akarták rávenni, hogy egy olyan programot telepítsen, amivel távolról is hozzáférnek a gépéhez. Mindezt roppant előzékenyen, meggyőzve őt arról, hogy meg lett fertőzve a gépe.

 

 

Következzen az ő levele:

Ma újból hívtak, de ez egy másik csapat. Az volt a szöveg, hogy megfertőzték a gépemet és bűnös tevékenységre használják. Tudtam, hogy mi van a háttérben, de kíváncsi voltam. Az első fázis az információ gyűjtés. Asztali gépem van vagy laptop? Milyen operációs rendszert használok? Mi az alapértelmezett böngészőm? A második fázis a bizalomba férkőzés.

Használta-e más a gépemet az elmúlt időben? Lehet, hogy akkor fertőződött meg. (Ezt a fogást az első csapat is használta) Nézzük, hogy tényleg így veszélyben van-e a gépen. Indítsam el az [ezt itt kitöröltem, hogy ne adjak egyetlen utolsó gazembernek se tippeket.]. Lépésről-lépésre magyarázta, hogy nyomjam meg a windows + r és betűzte a parancsot. Olvassam vissza, hogy jól értettem-e a betűket. Aztán nyissam meg a [szintén kitöröltem] részt.

Ott vannak a figyelmeztetések, hogy megfertőződött a gépem. Ugye látom a felkiáltó jeleket? Próbáljam törölni őket, ugye, hogy nem lehet? (Valójában ezek a windows normál működése során fellépő figyelmeztetések)

Keressek rá arra a böngészőben, hogy „supremo”, ezt is nagyon készségesen elbetűzte. Itt untam meg.

A programmal távoli hozzáférést lehet adni egy gépnek, akár csalóknak is. Arra megy ki a játék, hogy valamilyen hasonló programot egy egyébként megbízható helyről telepíts a gépedre, ami felett aztán át tudják venni az irányítást

Leírva átlátszónak tűnik a történet, de nagyon ügyes volt a fickó. Nem a mohóságra épített, hanem a félelemre. Már megfertőztek, ezzel tenni kell valamit… Nagyon hozzáértőnek tűnt, hatékony volt és segítőkész. Ha valaki nem hozzáértő és mindenféle figyelmeztetést lát windows-ban, akkor elhiheti, hogy tényleg megfertőzték. Pedig ekkor már azt csináltam egy ideje, amire egy ismeretlen rávett.

Lépésről lépésre erősítette a bizalmat, ha elhiszed, hogy ő a segítség, akkor elvesztél. Az eredeti csalóknál ő abban volt rosszabb, hogy ismeretlen számról hívott, a korábbi próbálkozók pedig Gránit bankos számról.

 

Eddig a levél, amit ezúton is köszönünk. Hívd fel az ismerőseid figyelmét, hogy őket már ne lehessen ezzel se átverni.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.