Az orvos segít – Mennyire fontos a víz?

(Budaörs, 2024. január 4. – Budaörsi Infó) Orvosi szakértői cikksorozatunkat folytatjuk. A témában szakértőnk Dr. Medgyesi János, aki 20 éve háziorvos Budapesten, oktató a Semmelweis Egyetem Családorvostani Tanszéken, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, valamint orvosigazgatója a MedFood Életvezetési Kft.-nek. A 2023-ban indult egészség- és életmód-sorozatunkat idén is folytatjuk.

 

 

Dr. Medgyesi János a sorozat decemberi részében a víz fontosságáról beszélgettünk.

A beszélgetésünkre a kezében egy vizes palackkal érkezett, ez tényleg ilyen fontos manapság?

„Meg kell mondjam, hogy az egyik személyes orvosi élményem inspirálja ezt a szokást. Nemrégiben voltam ez egyik építkezésnél üzemorvosi vizsgálaton. Meglepetésemre az egyik jó egészségnek örvendő középkorú, budaörsi fiatalember – akit már az előző évi vizsgálatról jól ismertem – nemrégiben sztrókot, azaz agyvérzést kapott, pár hónappal azelőtt.

Mivel érdekelt az esete, különösen az, hogy milyen tényezők játszhattak szerepet, felhívtam telefonon. Ahogy együtt beszélgettünk, gondolkodtunk, egy dolog feltűnt, mégpedig az, hogy napközben általában nem szokott inni, csak miután a munkából hazaérkezik.

Még ki is emelte, hogy azon a bizonyos napon, amikor jött a baj nagyon kevés folyadékot ivott, pedig különösen meleg volt. Ahogy visszaemlékezett, még csodálkozott is, hogy hogy lehetett ezt a meleget kibírni!

 

 

szoda_viz_szodaviz_0

 

Az orvosi szakirodalomban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a vízvesztés, vagy latinul „dehidratáció”, ugyanis bizonyított, hogy a csökkenő folyadék bevitel negatív hatással lehet hosszútávon az egészségre, beleértve kardiovaszkuláris betegségeket, a sztrókot, az agyvérzést is. Ezt a mindennapi háziorvosi gyakorlatban tovább vizsgálva, meg figyeltem, hogy azok a pácienseim, akiknél újonnan emelkedett magas vérnyomást diagnosztizálok, jelentős részük kevés folyadékot fogyaszt, különösen napközben. Annyira leköti őket a mindennapok rohanása, hogy elfelejtkeznek önmaguk alapvető biológiai igényeiről, pedig ez évről évre egyre fontosabbá válik!”

 

 

viz_ital_vedoital

 

Miért lett ennyire fontos az ivás jelentősége a mindennapjainkban?

„Nagyon sok minden megváltozott és változik évről évre a környezetünkben! Azt tapasztaljuk, hogy egyre melegebbek forróbbak a nyarak, emellett egyre gyorsabb az élet ritmusunk, egyre sebesebben beszédünk – még csak elkezdődött a hét, aztán már szerda…és már itt is a következő hétvége!

Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a napi folyadék vesztésünk egyre több és gyorsabb. Ne felejtsük el a testünk 60% a víz! Biztosan emlékszünk még a COVID-járvány alatt, amikor szájmaszkot használtunk, az milyen hamar benedvesedett, vagyis fölfogta a szájunkból kiáramló párát. Ebből is tapasztalhattuk, hogy pár perc alatt mennyi folyadékot lélegzünk ki.

Talán találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy egy-két hét nyári meleg időszak végén, az utcákon járva egyre gyakrabban megszédülünk, vagy az ágyból, vagy székből felkelve hirtelen egyensúlyunkat veszítjük. Ez bizony már só és folyadék hiányra utal a szervezetünkben! Ilyenkor elsősorban nátriumot és vizet kell magunkhoz vennünk!”

 

 

vizcsap_higienia_tisztasag_ivas_folyo_viz

 

De hogyan?

„Akár egy fél kávéskanálnyi sót elkeverünk két három deci vízbe, ezt megisszuk vagy megeszünk egy tányér levest (az angolok ezt régóta alkalmazzák: „cup of soup – azaz egy csésze leves), elfogyasztunk egy megsózott salátát, akkor öt tíz percen belül lényegesen könnyebben érezzük magunkat, mert a nátrium felszívódik és rendeződik víz háztartásunk.”

 

 

hoseg_kanikula_nyar_viz_2015

 

A megfelelő folyadékfogyasztás szerepet játszhat a stressz csökkentésében?

„Egyértelműen igen! Néhány alapvető kapcsolatot érdemes említeni, ugyanis a meg felelő hidratáltság – folyadékkal teltség – fontos az agyunk számára, ha ugyanis az agyunk vízhiányos az ronthatja a koncentrációt és a figyelmet, amelyek kulcsfontosságúak a stressz kezelésében.

A kielégítő folyadék fogyasztás nélkülözhetetlen a megfelelő fizikai teljesítményhez, márpedig a testmozgás is jelentős stresszcsökkentő hatással bír és a megfelelő vízivás támogatja a test optimális működését edzés és mozgás közben.

A kellő mennyiségű folyadék fogyasztás szerepet játszik az idegrendszer és a hormonális rendszer kiegyensúlyozásában, ugyanis a vízhiány növelheti a stressz hormonok szintjét, míg a megfelelő hidratáltság segíthet fenntartani az idegrendszer stabilitását.

Végül a víz hozzájárul a testhőmérséklet szabályozásához és a megfelelő hőmérséklet segíthet a test kényelmének fenntartásában, ami így csökkentheti a stresszt – mondjuk egy karácsonyi bevásárlás alkalmával.”

 

 

viz_tisztasag

 

 

Honnan tudhatjuk, hogy szükségünk van só- és folyadék pótlására?

„Van egy csodálatos magyar kifejezésünk a „sóvárgás”! Ha sóvárgunk valami után, az azt jelenti, hogy valami finomság után vágyódunk, valami hiányzik éppen az életünkből.

A múltunkból, ahonnan ez a szó származik még nem volt csokoládé, nem volt édesség, pizza, hamburger, „csak” só volt. Vagyis a vágyakozást kapcsolatba hozták a sóval, hadd utaljak egy másik mondásra: „vén kecske is megnyalja a sót”! Vagyis a sóvárgás – nagyon kifejezően SÓT-VÁRÁS! Ha bevásárlásunk alkalmával – jártunkban, keltünkben – sóvárgunk valami finomság után, nagy valószínűséggel a só- és folyadék hiányunk jelez! Ilyenkor bölcs dolog egy levessel támogatni a szervezetünket, pár perc múlva már érkezik is egy kellemes érzés a bensőnkből, ami igazolja azt, hogy okosan reagáltunk testünk igényére, bár valami finomságra vágytunk, valójában csak szomjasak voltunk!

Különösen javaslom az éjszakázóknak, ha hajnaltájban fáradunk és ekkor egy kis sós folyadékot, levest magunkhoz veszünk akkor az energiaszintünk is öt-tíz percen belül ismét a visszatér a maximumra! Azért valljuk be ritkán sóvárgunk tiszta víz után…

 

 

viz_napja_2014

 

A vízről és az élvezeti cikkekről egy érdekes kísérlet jut eszembe. Patkányoknál végeztek el egy olyan kísérletet, hogy két részre osztották őket. Az egyik csoportnak meg felelően szép és nyugodt életkörülményeket, tágas életteret biztosítottak. A másik csoportot pedig nagyon szűk helyre zsúfolták.

Az első csoportnak jó minőségű ételeket adtak, kellemes fény és hang hatásoknak tettek ki őket. A másik csoport csak gyenge minőségű romlott ételt, maradékot kapott, ezenkívül erős zajnak és zsúfoltságnak voltak kitéve. Ivásra mindkét csoport két lehetőség közül választhatott: vagy tiszta vizet, vagy kábítószer tartalmú vizet ihattak. A jó körülmények között élők hozzá se nyúltak a kábítószeres vízhez, csak a tiszta vízből ittak!

A rossz életkörülmények között élő csoportból viszont 30 százalékuk ivott a kábítószeres vízből! Látja, a kísérlet tanúsága szerint az ivási szokásunk jól mutatja, hogy mennyire vagyunk értékesek a magunk számára, mennyire fontos számunkra az egészséges életvezetés!

Folytatjuk majd az étkezés jelentőségével, remélem ott is tudok majd valami újat mondani…”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.