Idén is elindította adventi telefonos akcióját a Magyar Honvédség

Idén is elindította adventi telefonos akcióját a Magyar Honvédség: az ünnepek közeledtével nyugállományú katonákat, honvédségi nyugdíjasokat és hadiözvegyeket hívnak fel az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának (MH KIKNYP) munkatársai, ezzel is éreztetve, hogy számíthatnak a honvédség nagy családjára – közölte a szervezet humángondoskodási főtisztje a MH KIKNYP Facebook-oldalán megjelent interjúban.

 

 

Mészáros Károly őrnagy az interjúban arról beszélt: mintegy 27 ezer nyugállományú katonáról, honvédségi nyugdíjasról (akik civilként dolgoztak a honvédségnél), hadiözvegyekről, árvákról, egykor balesetet szenvedett hadkötelesekről és rehabilitált katonákról gondoskodnak, ennek része a személyes kapcsolattartás is. Idén novemberig több mint ötezer ilyen látogatásuk volt országszerte.

Az őrnagy elmondta azt is, hogy idén is elindították telefonos adventi akciójukat. Emlékeztetett: a koronavírus-járvány idején nem volt lehetőség a személyes látogatásokra, de fontosnak tartották a kapcsolattartást, mert éppen az idősebb korosztálynál a legnagyobb az elmagányosodás veszélye. “Nekünk segítenünk kell, hogy ők is a nagy családunk, a Magyar Honvédség tagjának érezhessék magukat” – jegyezte meg.

Hozzátette: ezért a koronavírus-járvány idején telefonos kampányokat szerveztek a húsvéti és az adventi ünnepkörre, és a két év alatt 2020-21-ben körülbelül 20 ezer telefonos beszélgetésük volt, több alkalommal ők értesítették a szociális ellátókat, ha valaki hozzátartozók hiányában ellátatlanul maradt.

Beszámolt arról, hogy a látogatásokhoz hasonlóan a hívásokat is nagy örömmel fogadták az érintettek és volt, aki külön kérte, hogy gyakrabban keressék. Sok esetben gyakorlati segítséget is tudnak nyújtani – mondta -, volt, hogy egy hívás során indult el a segélykérelmezési folyamat.

Elmondta azt is, a mostani telefonos akcióban is kiemelt figyelmet fordítanak az egyedülálló idősekre. Úgy fogalmazott: “mint minden évben, idén is próbálunk egy kis mosolyt csalni az arcokra”, kiemelve, ha valaki szeretné, hogy felhívják az adventi telefonos akcióban, jelezheti ezt a humángondoskodási ügyfélszolgálatokon.

Mészáros Károly szólt arról is, a telefonos kapcsolattartás a mindennapokban is létezik, sokan el is várják, és idén a telefonos ügyfélforgalmuk elérte a 38 ezret.

Az interjúban a humángondoskodási főtiszt a Magyar Honvédség szociális gondoskodási rendszerét egyedülállónak nevezte. Ha valaki olyan rendkívüli élethelyzetbe kerül, hogy sem maga, sem a család nem tudja megoldani a problémát, ott a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium próbál segíteni. A segélykérelmeket a Magyar

Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványa bírálja el, amely az éves keretösszegen felül egyéni adományozók felajánlásaiból is gazdálkodhat, ebben az évben már csaknem 40 millió forinttal segítettek több mint ezer embernek. Rendkívüli élethelyzetekben további segítséget kínál a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára által adható támogatás – sorolta.

Hozzátette: a kegyeleti végtisztességhez is megadnak mindenfajta támogatást, beleértve a méltó búcsúztatást és a jelentős hozzájárulást a kegyeleti költségekhez. Az elhunyt katonákat megilleti a katonai tiszteletadással történő temetés, a kegyeleti támogatás, amely fedezi a temetési költségek jelentős részét. A honvédségi nyugdíjasokat – akiknek legalább 20 év honvédelmi munkaviszonyuk volt – szintén megilleti a kegyeleti támogatás, továbbá a tábori lelkészet által történő búcsúztatás.

Az özvegyeket, árvákat is segíti a honvédség például egészségügyi ellátással, rekreációs és segélyezési lehetőségekkel. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség idén is megrendezi az árvák karácsonyát, ahol a szolgálatuk során életüket vesztett, hazájukért életüket áldozó katonák gyermekeivel és hozzátartozóikkal a család ünnepén a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke töltenek együtt egy délelőttöt. A rendezvényre a Magyar Honvédség főparancsnoka, Novák Katalin köztársági elnök várja a különleges vendégeket a Sándor-palotába – ismertette Mészáros Károly.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.