Európa Játékok – Ezüstérmes lett az Ecseki, Madarász vegyes páros asztaliteniszben

Ezüstérmet szerzett az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros hétfőn az Európa Játékok krakkói asztalitenisz-versenyében, miután német riválisával szemben három játszmában elveszítette a finálét, melynek győztese olimpiai kvótát szerzett.

 

A magyar duó remek győzelmekkel menetelt a döntőig, a 16 között a Samuel Kulczycki, Katarzyna Wegrzyn lengyel, majd a negyeddöntőben a Lubomir Pistej, Barbora Balazova szlovák kettőst verte, a vasárnapi elődöntőben pedig az első kiemelt George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette román párost múlta felül, méghozzá váratlanul simán, 3-0-ra.

A döntőben a német Dang, Mittelham duó következett, mellyel korábban még sosem játszottak, ugyanakkor Ecseki a magyar szövetségnek esélyesebbnek nevezte a riválist, mivel mindkét tagja a legjobb húszban van a világranglistán. Madarász pedig még vasárnap, az MTI-nek annyit jegyzett meg, hogy “tanulmányoznunk kell őket és egy jó taktikát kell összeállítanunk”.

A meccs első szervájáig a magyar EJ-csapat több tagja megérkezett a nem túl modern, de kifejezetten barátságosnak nevezhető Hutnik Arénába, mely előtt két asztalon játszhatnak a lelkes amatőrök, amíg a profik a csarnokban küzdenek egymással.

A döntő két magyar ponttal indult, de a folytatásban hat német követte egymást, a magyarok hibái és Mittelhamék szépen kijátszott játékainak kombinációi révén. A rossz sorozatot egy német rontás törte meg, Ecsekiék pedig ezt követően játékba lendültek és 7-7-nél utolérték ellenfelüket, sőt, 9-7-re fordítottak. A szett végjátékához 9-9-nél értek a duók, Madarász hálóba ütött fonákjával pedig játszmalabdához jutottak a németek, amit a magyar pár hölgy tagjának hosszúra szállt ütésével ki is használtak.

A mindig fontos nyitószett megnyerése a riválist feldobta és két nagyon szép poénnal kezdte a folytatást, amire Bátorfi Zoltán azonnal reagált és időt kért. Az edzői jó tanácsok hatottak, és Madarászék is elkezdték gyűjtögetni a pontokat, ugyanakkor a hibák is rendre becsúsztak a játékukba, ráadásul többször a háló teteje sem segített nekik. Madarászék 4-8 után két gyönyörű ponttal zárkóztak, de közelebb nem jutottak, mert Dangnak és Mittelhamnak volt válasza, a rivális így megnyerte a szettet.

A harmadik játszmát egy nagyon szép ponttal kezdte a magyar pár, de ezen felvillanás után sorozatos hibák csúsztak be és 6-2-re elhúzott az ellenfél. A helyzet roppant nehéznek tűnt ekkor, de Ecsekiék koncentráltak voltak a folytatásban és zsinórban három ponttal zárkóztak. A játék ezekben a percekben kifejezetten jó színvonalú volt, a magyar pár 8-8-nál egyenlített, majd 9-9 után egy látványos labdamenet végén Madarász fonákjával szettlabdához jutott. A szépítés azonban ekkor, illetve 11-10-nél sem jött össze, a rivális viszont rögtön első meccslabdáját kihasználta és diadalmas kiáltással ünnepelte frissen szerzett aranyérmét és ötkarikás kvótáját.

 

 

Az ezüstérmes Ecseki Nándor és Madarász Dóra a dobogón az asztaliteniszezők vegyes páros számának eredményhirdetésén az Európa Játékokon a krakkói Hutnik Arénában 2023. június 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Az ezüstérmes Ecseki Nándor és Madarász Dóra a dobogón az asztaliteniszezők vegyes páros számának eredményhirdetésén az Európa Játékokon a krakkói Hutnik Arénában 2023. június 26-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

 

“Mondtam Dórinak a dobogón, hogy az eredményhirdetés utáni interjúk sokkal pozitívabbak lesznek, mint közvetlenül a meccs utániak voltak. Most már nagyon örülök ennek az ezüstéremnek, és azt gondolom, amit Szudi Ádám párostársam írt nekem az imént, hogy ez egy megnyert ezüst és nem egy elveszített arany” – nyilatkozta az MTI-nek éremmel a nyakában Ecseki Nándor, aki legyőzőiket is méltatta. – “Ahogy eljutottunk a döntőig, az csodálatos volt, kiemelt párosokat vertünk kétszer egymás után 3-0-ra. Nagyon sokat dolgoztunk ezért, de látjuk, hogy van egy következő szint, amit most a németek nyújtottak.”

Madarász Dóra is kiemelte, hogy ellenfeleik remekül játszottak, és nem véletlenül nyerték meg a kiélezett végjátékokat.

“Ott bentről éreztük, hogy milyen hiányosságaink voltak, vagy milyen apró finomságokra lett volna szükségünk. Ők egy picivel mindig gyorsabbak voltak. De most már látjuk ezeket a dolgokat, a meccset is visszanézzük majd és ráfekszünk ezekre a hiányosságokra” – mondta Madarász.

“Jelen állás szerint Európa második legjobb vegyes párosa vagyunk, ez óriási dolog. Az elmúlt négy nap csodálatos volt, fantasztikusan játszottak. Ma egy icipicivel gyengébbek voltunk, de ehhez kellett az ellenfél is” – nyilatkozta Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya.

Ecseki számára ezzel lezárult az EJ, Madarász viszont még a női csapatversenyben szerepel.

 

Eredmény:

vegyes páros, döntő:

Qiu Dang, Nina Mittelham (német)-Ecseki Nándor, Madarász Dóra 3-0 (9, 6, 11)

 

(mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.