A képviselő-testületi ülésen történt – Megemelt támogatások Budaörsön

(Budaörs, 2023. április 27. – Budaörsi Infó/budaors.hu)  Megemelték a lakáscélú támogatások és a tanulmányi ösztöndíjak jogosultsági jövedelemhatárát, valamint döntöttek arról is az április 26-án tartott testületi ülésen, hogy 12,5 millió forintot osztanak szét pályázati úton a helyi civil szervezetek között. Kiderült, hogy tíz évnyi pereskedés után a bíróság kimondta: kiemelt természetvédelmi területen nem működhet lőtér.

 

 

A napirend elfogadása után a Kamaraerdei Részönkormányzat új tagjának, Maráz Andrásnak az eskütételére került sor.

 

 

testuleaprilis22 (9)

 

Az első napirend előtti felszólalóként Monostori-Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) tolmácsolta lakosok kérését, miszerint a biztonságos közlekedés érdekében a Kőhegy alatti kis utcákba közlekedési-tükrök felszerelését kérik.

Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője válaszában biztosította a képviselőt, hogy felmérik a helyszínt, és ahol indokolt, kihelyeznek tükröket.

Kisberk Balázs (Budaörsi Gazdakör) jelezte, hogy a lakótelepen a közvilágítás egy része ismét nem működik. Egyúttal a Szabadság úti társasházak lakóinak köszönetét tolmácsolta a BTG felé egy másik ügy megoldásáért. A műszaki ügyosztály vezetője válaszában elmondta, hogy a közvilágítás kapcsán folyamatosak az egyeztetések az ELMŰ helyi szakembereivel.

Mivel ezek általában kábelhibák nem az önkormányzat, hanem az ELMŰ hatáskörébe tartoznak. Ígéretet kaptak, hogy kiemelten kezelik a problémát.

Török István képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a Búzavirág utca felső szakaszai nagyon kátyúsak. Jelezte, hogy mikor az Idősek Otthonánál építkezés folyt a teherautók súlya alatt megrepedezett és megsüllyedt az út. Jelezte továbbá, hogy a Kamaraerdei út 10. szám előtti díszbokor sor miatt a járda nagyon beszűkült.

Segítséget kért egy játszótér kapcsán is, mert a gumitéglák meglazultak, a térkő elemek pedig kijöttek a földből.

 

 

testuleaprilis22 (7)

 

 

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kérte, hogy vizsgálják felül, van-e lehetőség szerszámok kihelyezésére az Újtemetőben.

Egy örömteli hírt is közölt, Kovács Ferenc Soma budaörsi sportoló idén részt vesz a nyári atlétikai világbajnokságon, illetve kiemelkedő sportsikereinek köszönhetően amerikai egyetemre nyert felvételt, és jövőre ott folytatja a tanulmányait.

Wittinghoff Tamás polgármester a budaörsi sportteljesítmények kapcsán elmondta, hogy a BSC női asztalitenisz csapata bravúros győzelmeket aratva bejutott az Európa Kupa döntőjébe.

A döntőt május 7-én rendezik meg Budaörsön. A polgármester mindenkit arra biztatott, hogy a sporteseményen vegyen részt és szurkoljon a budaörsi csapatnak.

Dr. Ritter Gergely (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) elmondta, hogy a Nefelejcs utcai régi temető nagyon elhanyagolt, sok panasz érkezett ezzel kapcsolatban hozzá.

Wittinghoff Tamás polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a temető az egyházhoz tartozik, nem az önkormányzat üzemelteti, de jelezni fogják az egyház felé a panaszokat.

 

 

testuleaprilis22 (4)

 

Farkas Benedek (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arról beszélt, hogy a Törökbálinttal közösen működtetett ügyeleti rendszer milyen fontos. A hétvégén a képviselő kisebb balesetet szenvedett, miután bement az ügyeletre nagyjából 10 perc sorbanállás után profi, segítőkész ellátást kapott.

Ugyanakkor az állam az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatban azt kifogásolta, hogy akár kisebb baleset esetén is mentőt kelljen hívni, teljesen abszurd.

Kiemelte, hogy annak ellenére, hogy Budaörsnek saját mentőállomása van az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően, a központi vezénylés miatt időnként 40-50 perc, mire kiér a mentő a városba.

A polgármester emlékeztetett, éppen az előző testületi ülésen döntöttek arról, hogy tartsák saját kézben az ügyeletet, amit Törökbálint polgármestere is támogat. Azért építtetett modern mentőállomást az önkormányzat, hogy amikor szükség van rá, közel legyen a segítség.

Elmesélte, hogy pár napja az ügyeleti rendszer mentette meg egy ismerőse életét, aki sztrókot kapott, és a mentőket a központi irányítás nem tudta időben kivezényelni. Az ügyelet viszont gyorsan kiért, és megmentette a beteg életét.

Hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a Törökbálinttal közösen működtetett gyermek- és felnőtt ügyeleti rendszer megmaradjon.

 

 

testuleaprilis22 (3)

 

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) alsószállási lakosok kérését tolmácsolta, hogy tegyenek valamit az egyre gyakoribb illegális hulladéklerakások ellen.

A műszaki ügyosztály vezetője válaszában elmondta, hogy ismerik a problémát és megteszik a szükséges intézkedéseket.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) kérte, hogy vizsgálják meg, milyen forgalomcsillapító lehetőségeket lehet alkalmazni a Budafoki utcában.

Dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy a Szellő utcában a legutóbbi kátyúzási munkálatok alatt a díszkőből kirakott járda megsüllyedt, ezért kérte annak helyreállítását.

 

 

testuleaprilis22 (5)

 

Ezt követően Wittinghoff Tamás polgármester beszámolt a két ülés közötti időszak eseményeiről. Elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat pert indít a közigazgatási bíróságon a magyar állam ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt, ez az állami elvonás több, mint amennyivel az állam a feladatellátást finanszírozza, így a fővárosi önkormányzat – hasonlóan a budaörsi önkormányzathoz – nettó befizetője az államnak.

Mindeddig Budaörs egyedül volt ebben a helyzetben, és bár már évekkel ezelőtt első fokon pert nyert a bíróságon, az Alkotmánybíróságon az ügy elakadt. Karácsony Gergely főpolgármesterrel abban maradtak, hogy tovább egyeztetnek a közös fellépés lehetőségeiről.

Beszámolt arról is, hogy idén február 23-án a Kúria egy évtizede húzódó ügyet zárt le azzal, hogy végre kimondta, kiemelt természetvédelmi területen nem működhet lőtér, főleg, ha az több száz lakó nyugalmát is zavarja. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat többször felajánlott támogatást a lőteret használó, illetve üzemeltető Igaly Diána olimpiai bajnoknak, hogy megfelelő helyszínen üzemeltesse a Budaörsön törvénytelenül, természetvédelmi területen működő lőterét, de az azóta elhunyt olimpiai bajnok nem fogadta el ezeket az ajánlatokat.

Első napirendi pontként a lakáscélú támogatások, az ingatlanok közműfejlesztésének helyi támogatásának és a tanulmányi ösztöndíjak jogosultsági jövedelemhatárának emeléséről döntött a testület.

Elfogadták a képviselők az Egyesített Bölcsődei Intézmények külön szolgáltatásokhoz kapcsolódó térítési díjainak emelését. A szolgáltatási díjat 2016 óta nem emelték. A gondozási díj továbbra is 0 Ft.

Továbbá, az anyakönyvi események díjának emelését is jóváhagyták.

Döntöttek a Budaörs, Hársfa utca – Budafoki utca által határolt területre szóló parkolóhely megváltási díjának emeléséről.

A Kesjár Csaba Általános Iskola intézményvezetői posztjára kiírt pályázaton Alkonyi Krisztinát nyilvánította győztesnek a testület.

Elfogadták a Budaörsi Rendőrkapitány és a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2022.évi beszámolóját.

A Rendőrkapitány elmondta, hogy bűncselekményi átrendeződés figyelhető meg, rohamosan növekednek az internetes csalások, amikre ezúton is szeretné felhívni a budaörsi állampolgárok figyelmét. Jelezte, tisztában van azzal, hogy a közlekedési helyzet kapcsán van még bőven teendőjük. Végezetül hangsúlyozta, hogy az önkormányzat és a kapitányság között kiváló az együttműködés.

 

 

testuleaprilis22 (1)

 

Támogatták a helyi építési szabályzat módosításának véleményezését.

A testület arról is döntött, hogy a Farkasréti út 2/C alatti ingatlan címe 6/A-ra változik. Engedélyezték a Budaörsi Tanoda Alapítványnak, hogy az általuk használt Farkasréti úti ingatlan egy részét bérbe adhassák, azzal a kikötéssel, hogy az innen származó bevételt az Alapítvány köteles a működési költségeinek finanszírozására fordítani.

A testület megteszi a szükséges lépéseket a vasútállomáson található, Lenz József által épített helyi védettség alatt lévő egykori hűtőház megvásárlására, illetve megvizsgálják a felújítás lehetőségeit.

Jóváhagyták két, a Galagonya utcában található ingatlan értékesítését nyilvános pályázat útján.

Jóváhagyták a Kesjár Csaba Általános Iskola büféjét érintő kérelmet, amiben a bérlő azt kéri, hogy az Önkormányzat tekintsen el a bérleti díj inflációkövető emelésétől.

A Budaörsi Településgazdálkodási Nkft. közszolgáltatási szerződését kiegészítették a Patkó utcai játszótéren kiépített illemhely üzemeltetésével.

Jóváhagyták a TOP pályázatban nem elszámolható költségek biztosítását a Csicsergő Óvoda és Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár energetikai felújításához, illetve a Komáromi utca és Kerékgyár utca építéséhez.

 

 

testuleaprilis22 (8)

 

Megemelték a Német Nemzetiségi Önkormányzat működési támogatását az előző évből visszamaradt összeggel, mivel szerződésmódosítás miatt, a 2022 augusztus-december közötti gázszámlák csak 2023. januárban érkeztek meg, ezért az már a nemzetiségi önkormányzat 2023. évi költségvetését terheli.

Elfogadták a képviselők a nemzetiségi önkormányzatok 2023. évi támogatására elkülönített 10 millió forintos pályázati keretösszeg felosztását. Jóváhagyta az önkormányzat a civil szervezetek és alapítványok 2022. évi pályázati támogatásának elszámolását, illetve döntöttek a 2023. évi civil pályázatokról. Összesen 12.5 millió forintot osztottak szét közöttük. A testület támogatta a budaörsi körzeti megbízott kinevezésével.

A Kossuth utca fejlesztésére elnyert TOP pályázat megvalósításához szükséges víziközmű kiváltásokhoz a technikai forrásátcsoportosítást jóváhagyták. Zárt ülésen határozott a testület a Szakály Mátyás pedagógus emlékérem odaítéléséről és döntöttek három fő, fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bírósági ülnök megválasztásáról is.

 

 

(Budaörsi Infó/Budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.