Változik a társasházak nyilvántartásba vétele – Nem lesz közös tulajdon a társasházi lakás

(Budaörs, 2023. április 13. – Budaörsi Infó) 2023. július elején lép hatályba az a szabályozás, amely szerint változik a társasházak nyilvántartásba vétele, amelyet eddig kizárólag az Ingatlannyilvántartás végzett. Ez az előírás inkább jó mint rossz, konkrétan a társasházi lakástulajdonosokra semmilyen káros következménye nem lesz, az ingatlan-nyilvántartást nem érinti a törvénymódosítás – a közösségi oldalakon terjedő hírekkel ellentétben.

 

 

A társasházak bekerülnek a jogi személyek nyilvántartási rendszerébe másokkal együtt, ezáltal nyilvános adattá, bárki számára elérhető információvá válik, hogy ki képviseli a társasházat, vagyis ki a társasház kezelője vagy a közös képviselője, számolt be róla a vg.hu.

Korábbi példaként említhető, hogy a lakásszövetkezetek már eddig is jogi személyként voltak nyilvántartva, és a jelenlegi törvényi szabályokkal közelítik a két lakhatási forma nyilvántartásba vételét és működési lehetőségeit.

Jelenleg  rendkívül bonyolult, hosszadalmas és gyakorlatilag kivitelezhetetlen és végigvihetetlen procedúra egy tetőtér értékesítése, amikor minden egyes tulajdonossal egyenként, sőt, tulajdonosváltozás esetén a résztulajdonra vonatkozóan is rendelkezni kell például házmesterlakás esetében.

A megkérdezett társasházi szakértő több jót remél a változástól, hiszen egyszerűsíti az eljárásokat, a társasházi közgyűléseken született döntések végrehajtása egyszerűbbé válik, mert a jogi személyiséggé váló társasháznak lesz felhatalmazott, a jogügyletekben is önállóan eljárni képes képviselője.

Mindez azonban nem érinti a magántulajdont, a társasházakat, illetve a társasházi lakásokat, az albetéteket és a közös tulajdonú részeket továbbra is és változatlanul a földhivatalok tartják nyilván, továbbá a társasházakról szóló törvény is érvényben marad, amely a tényleges működési szabályokat tartalmazza.

A törvény végrehajtási rendelete még nincs meg, de az a tulajdonviszonyokat semmilyen formában nem érinti – olvasható a vg.hu interjújában.

A társasházi törvény módosítása is napirenden van, arra év végén kerülhet sor a jelenlegi információk szerint, és annak is a társasházi élet egyszerűsítése, transzparenssé tétele, a döntések és folyamatok életszerűbbé tétele a célja.

 

 

(Budaörsi Infó/Forrás: vg.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.