BKIK: visszaesett a kereslet az építőiparban

Csökkent a kereslet az építőiparban az elmúlt egy évben, összességében borúlátóbbak a cégek az építési piac helyzetével kapcsolatban – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

 

 

A kutatást a március 29. és április 2. között megrendezett Construma szakkiállításon a kiállítók és a látogatók megkérdezésével végezték.

A közleményben ismertetik: a megkérdezett kiállítók mintegy harmada javulásra vagy stagnálásra számít az építőiparban és saját cégénél, ugyanakkor 44, valamint 31 százalékuk szerint inkább romlik majd a szektor, illetve saját vállalkozásának helyzete a következő egy évben.

A kiállítók az elmúlt évben mind az építőipari piaci kereslet (55 százalék), mind pedig a vásárlóerő (53 százalék) tekintetében visszaesést tapasztaltak – írják a közleményben.

A cégek az orosz-ukrán háború és a koronavírus-válság következményeit leginkább az ellátási láncok megszakadásában és az inflációs hatásokban érzékelték, de gondot okozott a nyersanyaghiány is. Ugyanakkor a munkaerőhiány már kevésbé jelentett problémát – közölte a BKIK.

Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke a közleményben hangsúlyozta, a piac erőteljesen szűkült az elmúlt egy évben. Ennek a piaci szűkülésnek köszönhetően már a fővárosban is enyhül a feszültség a munkaerő-ellátottság területén, bár még mindig vannak olyan területek, ahol nehéz szakembert találni.

A felmérés szerint a kiállításra látogatók a három legnehezebben elérhető szakember között a burkolót említették a legnagyobb arányban, majd a kőművest és villanyszerelőt.

A látogatók fele teljes mértékben, míg 42 százalékuk inkább elégedett az építőanyag választékkal. Negyven százalékuk mondta azt, hogy minden számára fontos építőanyagot elér, míg 53 százalék a számára fontos építőanyagok többségét tartotta elérhetőnek. Mintegy kétharmaduk 16-17 százaléknál is nagyobb drágulásra számít az építőipari és építőanyagáraknál.

A BKIK közölte, a felmérés tanulságait a kamara felnőttképzési programjaiba, valamint pályaorientációs tevékenységébe beépíti, hogy ezeket még jobban a piaci igényekhez igazítsa.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.