A Budaörsi Tanoda január 15-én már az új épületében folytathatja a munkáját, a városnak és sok önkéntesnek köszönhetően

(Budaörs, 2022. december 17. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Tanodáról már többször olvashattak a Budaörsi Infó Online-on. A tanoda mintegy 130 diákkal foglalkozik, akik közül minden általános iskolás gyerek továbbtanul, a középiskolások pedig leérettségiznek, és beadják jelentkezésüket felsőoktatási intézményekbe. A Budaörsi Tanoda eddig a Templom tér 15. szám alatt működött, viszont idővel „kinőtték” a helyet, a Farkasréti út 2/C szám alatti épületet kapták meg helyette az Önkormányzattól további használatra.

 

 

Az egyre növekvő létszám miatt már évek óta folyik egyeztetés a Tanoda és az Önkormányzat között, hogy mi lenne a legjobb megoldás.

A kezdeti tervek szerint a Tanoda a lakótelep egyik ingatlanába költözött volna.

2021. októberében a 8. Építész Szüreten láthattunk erre terveket is. A 2020/21-es tanév II. szemeszterében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékén egy teljes évfolyam mintegy 250 hallgatója készített terveket Budaörs 7 különböző helyszínére, amelyek ezeknek a közösségi kezdeményezéseknek az igényeit formálták épületté.

Ezek közül a tervek közül válogatva mutatták be a legérdekesebbeket az Építész Szüreten.

A tervek között láthattuk azt is, hogy a hallgatók hogyan képzelik el a termelői piacot, a közösségi házat vagy a Budaörsi Tanodát.

 

 

epiteszszuret211008 (8)

 

Költséghatékonysági okok miatt viszont ezek a tervek – Lakatos György, a Tanoda vezetőjének elmondása szerint – ilyen formában nem tudnak megvalósulni.

A Budaörsi Tanoda új székhelye a Farkasréti u. 2/c. szám alatt lett.

Az épületet 2022. június 1-jén vehették bortokba, viszont ekkor még nem volt használható állapotban az ingatlant. Ekkor kezdték meg önkéntesek segítségével a felújítási munkálatokat.

 

 

tanoda_feljitas202208 (14)

 

tanoda_feljitas202208 (10)

 

A Tanoda vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ez a helyszín sokkal ideálisabb mint a Templom téri ingatlan, ahol eddig dolgoztak, vagy a Patkó utcai helyszín, ami tervben volt.

2022. december 15-én helyszíni bejárást tartottak az új épületben, ahol Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője, helyi képviselők és a budaörsi intézmények vezetői nézték meg az elért eredményeket.

 

 

ujtanoda20221216 (1)

 

A helyszíni bejáráson Lakatos György körbe vezette az érdeklődőket, megmutatta nekik a felújított szobákat, konyhát és vizesblokkokat is.

 

„Számunkra egy óriási dolog, hogy a Farkasréti út 2/C.-t megkaptuk használatra a Budaörsi Tanoda részére. Itt több kisebb hely van, ahol fejlesztéseket, kisebb foglalkozásokat tudunk majd megtartani. Van egy nagyobb terem is az alsó szinten, ahol táncfoglalkozásokat tudunk tartani.

A Budaörsi Tanodának a legfontosabb tevékenysége a korrepetálás, a tanulásban való segítés, és erre ez a helyszín tökéletesen alkalmas már. Bár amikor átvettük a kulcsokat, még nem volt alkalmas gyerekek fogadására, de az Önkormányzat anyagi segítségének és az önkénteseink munkájának köszönhetően mára már teljesen megújult.

 

 

tanoda_feljitas202208 (8)

 

tanoda_feljitas202208 (6)

 

Január 15-én, a 2023-as tanévet már az új Tanodában tudjuk kezdeni a gyerekekkel.

Már csak az utolsó simítások vannak hátra, az internetet kell bekötni, át kell pakolni a régi Tanodából az új Tanodába a felszereléseinket.

Vannak Budaörsön olyan vállalkozások és magánemberek, akiktől például szekrényeket, bútorokat kaptunk, ezeket még ide kell szállítanunk.

A budaörsi Ikea egymillió forint értékű berendezés támogatással segített nekünk, így hamarosan megnyitja kapuit az új Budaörsi Tanoda.”

 

 

ujtanoda20221216 (8)

 

ujtanoda20221216 (7)

 

Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője hozzátette, hogy nagyon hosszú út volt, amíg eljutottak a mai napig. Rengeteg egyeztetés előzte meg a mai bejárást.

„Nagyon sok helyszínt néztünk meg, ami kedvezőbb fekvésű és beosztású mint a korábbi, a Templom téren lévő épület, és végül erre esett a választás.

 

 

ujtanoda20221216 (9)

 

Olyan nagy látogatottsága van a Budaörsi Tanoda foglalkozásainak, hogy azt a néhány helységet nem tudták úgy használni, hogy mindenkinek jusson elegendő idő. Kinőtték a Templom téren lévő épületet.

Először a Patkó utca 9-ben gondolkodtunk, aztán volt több ötltet, de végül megnéztük ezt a helyet. A Tanoda munkatársai – az épület és a kert akkori rossz állapota ellenére – láttak benne fantáziát. 

Önkéntes munkával és Önkormányzati támogatással helyrehozták. Ők látták benne a jövőt, és sok önkéntes segítséget kaptak a városiaktól.”

 

 

ujtanoda20221216 (3)

 

ujtanoda20221216 (4)

ujtanoda20221216 (2)

 

 

Farkas Benedek, a 9. számú választókörzet önkormányzati képviselője kiemelte, hogy ő is többször részt vett az önkéntes munkában, és most hogy látja az eredményt úgy érzi megérte minden befektetett óra.

 

 

tanoda_feljitas202208 (13)

 

„Ahol még nyáron alig lehetett megmozdulni, ott már azt látjuk hogy nő a fű.

Megérte ez a munka, megérte ennyi különböző emberrel együtt dolgozni. Budaörs sok értékes intézménye közül az egyik legértékesebb a Budaörsi Tanoda.

Belső munkákban még lehet majd segíteni, a padlás még nincs olyan állapotban, hogy használható lenne. Abban is reménykedem, hogy egy mintaprojekt szinten fel lehet majd újítani ezt a házat.

Ez egy tipikus budaörsi ingatlan, aminek rossz az energia-hatékonysága. Budaörsön, akiknek hasonló ingatlanuk van meg tudnák nézni, hogy hogyan kell egy ilyen ingatlant korszerűsíteni.”

 

 

tanoda_feljitas202208 (2)

 

A Budaörsi Tanoda 2023. január 15-én nyitja meg kapuit. Megnyitó ünnepséget egyenlőre nem szerveznek, tavasszal szeretnének majd egy nagyobb volumenű rendezvénnyel ünnepelni, amikor már a kerti rész is teljesen készen lesz. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.