A tartásdíj és az infláció

Mit lehet tenni az óriási drágulás közepette, ha a tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra? Emellett arra is kitér a Hintalovon Alapítvány ismertetője, mi a teendő, ha nem fizet a kötelezett.

 

 

Ha az infláció nincs beépítve a fizetendő összegbe, legegyszerűbb, ha új megállapodást kötnek a felek az emelt tartásdíjról. Ez ritkán sikerül sajnos. Ugyanez azonban a bíróságtól is kérhető, ha erről valamiért nem rendelkezett a bíróság.

Fontos tudni azonban, hogy ez az emelés nem a gyermek megnövekedett igényeihez igazodik, hanem kizárólag az inflációt kompenzálja. Tehát amennyiben felmerülne további igény (különórák, iskolaváltás stb. miatt), akár egy kereseten belül is elő lehet azokat terjeszteni.

Az elmaradt tartásdíjakra lehet végrehajtást kérni, amennyiben van igazolható jövedelme a tartásdíj fizetésére kötelezettnek.

Amennyiben a fizetésére kötelezett legalább 6 hónapja nem teljesíti a kötelezettségét, a gyámhivataltól a tartásdíj megelőlegezése kérelmezhető, feltéve hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét. Az állam által történő folyósítás legfeljebb 3 évig tart, és kérelemre ismételten megelőlegezhető.

 

Forrás: www.hintalovon.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.