A célba érés keserűsége

(Budaörs, 2022. szeptember 24. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Célokat kitűzni jó, mert a célok motiválják az embert, hogy elérjen valamit. Célok nélkül az emberek átlagosak lesznek és sajnos a szó rossz értelmében.

 

 

Az átlagos ember a „tedd ki, hadd hűljön” típusú ember, aki soha nem ér el semmit és ez csak azért nem zavarja, mert nem is akar soha semmit elérni. Elvégzi az iskoláit, valahová elmegy dolgozni, pont annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki, és pont annyit keres, hogy ne mondjon fel. Az átlagos ember a benne rejlő lehetőségek néhány százalékát hozza csak ki magából egész életében. Ide tartozik a társadalom legnagyobb része.

Ezzel szemben az, aki szeretne elérni valamit, gyakran célokat állít fel, s a célok elérésének a vágya ösztönzi arra, hogy sokkal több legyen mint az átlag.

Az ilyen emberek azonban gyakran csalódnak, miután befutnak a célba, elérték azt, amitől azt remélték, hogy az életük jó lesz és boldogok lesznek.

Ha majd meglesz a saját házam, a sikeres vállalkozásom, a sportautóm, visszafizettem az összes hitelemet, az összes gyerekem megszerzi a diplomáját, annyi pénzem lesz, hogy soha többé nem kell az életben dolgoznom, előléptetnek cégvezetővé, olimpiai bajnok leszek vagy bármi más kitűzött célt elérek, azzal kell szembesülnöm, hogy boldogtalanabb vagyok, mint előtte.

Mert amíg törekedtem a cél felé, megérte vállalni az áldozatot és reményem volt abban, hogy a cél elérése boldoggá tesz.

 

 

penz_forint_tizezresek_fizetes_

 

Hiszen ez az álomélet: a kemény munkával elért célok boldogságot és megelégedést hoznak, ezt mondja a társadalmi közmegegyezés.

Útközben erőt ad az, hogy most még nem vagyok boldog vagy elégedett, de ha majd meglesz az, amiért küzdök, akkor megtalálom azt az érzést, a megnyugvást, a boldogságot, ami kárpótol a fáradozásért.

Aztán annyi változik csak, hogy a boldogság is vagy elmarad vagy sokkal gyorsabban elillan mint gondoltuk volna, és már a reményed sincs meg, hogy egyszer boldog leszel a cél elérése után.

Ha újabb elérendő célt tűzöl ki magad elé, az újra motiválni fog. Igaz, csak a csalóka tévedés miatt, hogy majd a végén boldog leszel, ha a második/harmadik/huszadik célt eléred az életben.

Arra fogsz rájönni, hogy sokkal boldogabb és elégedettebb vagy útközben, mint a célba érés után.

Érdemes észrevenni, hogy az élet nem a célbaérésről szól, hanem az odavezető útról. Gyakran mondom az embereknek, akik meg akarnak gazdagodni, hogy ezáltal boldogok legyenek, ha nem boldog most, amíg nincs pénze, nem lesz boldog akkor sem, amikor már lesz pénze. Az ilyen emberek mind csalódni fognak, ha elérték a céljaikat, mert olyat várnak a célok elérésétől, amit azok nem fognak nekik biztosítani.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.