„Papok, nemzetiségek, közösségek” címmel tartottak konferenciát a Heimatmuseumban

(Budaörs, 2022. szeptember 9. – Budaörsi Infó)  A „Hit közösséget teremt” Heimatmuseum-projekt őszi programja ismét izgalmas témát dolgozott fel. 2022. szeptember 8-án „Papok, nemzetiségek, közösségek” címmel konferenciát tartottak a Heimatmuseumban, majd pedig az elűzetési tanösvény ünnepélyes megnyitójára került sor. 

 

 

Az eseményen a jelenlévőket köszöntötte Dr. Gajdos Frank Katalin a Heimatmuseum igazgatója.

 

 

heimat_konferencia (2)

 

Továbbá beszédet mondott Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Ritter Imre, Német Nemzetiségi Parlamenti Képviselő és Gugán Iván, a Magyarországi Horvátok Országos Önkormányzatának elnöke.

 

 

heimat_konferencia (9)

 

heimat_konferencia (1)


heimat_konferencia (5)

 

heimat_konferencia (4)

 

Megnyitó beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 

Soltész Miklós a kormány támogatásával rendezett konferencia megnyitóján azt mondta: az elmúlt időszakban a magyarországi nemzetiségekkel együtt sikerült az őseink által épített vallási és nemzetiségi emlékeink jó részét felújítani.

 

 

heimat_konferencia (6)

 

Négyszáz útmenti kereszt újult meg, százhúsz templomot sikerült felújítani és egy templomot épített a kormány a ruszinoknak.

“Mindez a remények szerint a nemzetiségeink megmaradását fogja szolgálni” – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy máig hiányoznak annak a csaknem kétszázezres német közösségnek a gyermekei, unokái, dédunokái, amelynek tagjait a kollektív felelősség leple alatt a Gulággal vagy az elűzetéssel eltüntettek a második világháború utáni magyar világból.

 

 

heimat_konferencia (7)

 

A kutatók előadásait követően a múzeumkertben megnyitják a hazai németajkúak elűzetését bemutató tanösvényt, amellyel kapcsolatban Soltész Miklós kijelentette: azért is fontosak az ilyen kezdeményezések, hogy hasonló törekvések soha ne jelenhessenek meg ismét.

 

 

„ELŰZETÉSI” tanösvény 

heimatkiallitas2

heimatkiallitas4

heimatkiallitas6

heimatkiallitast

heimatkiallitas

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.