Viharkár és avartűz – Munkában a budaörsi önkéntes tűzoltók

(Budaörs, 2022. június 28. – Budaörsi Infó) A budaörsi önkéntes tűzoltók az utóbbi időszakban viharkár miatt kidőlt fánál, továbbá égő aljnövényzetnél avatkoztak be önálló beavatkozó egységként.

 

 

Az elmúlt időben a kiszámíthatatlan időjárás sok munkát adott a tűzoltóknak. Leggyakrabban kidőlt fákhoz riasztották őket.

 

 

ote3

 

 2022. április 13-án a Merengő utcában csak a szerencsén múlott, hogy nem gyulladt fel az avar, és okozott erdőtüzet a Frankhegyen.

 

Most a Berkenye utcában,  egy körülbelül 150 nm-en égett a gaz, avar és bokrok.

ote2

 

Valószínű egy cigarettacsikk okozhatta a bajt. Bár a héten záporok és zivatarok is várhatóak, de a hőség miatt a továbbiakban is fokozott figyelmet kell fordítanunk arra, hogy nehogy bajt okozzunk. A cigarettacsikket semmilyen körülmények között ne dobjuk el, mert könnyen avartüzet okozhat.

A héten a legmagasabb hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű. Kedden országszerte elérheti a nagyon erős, néhol akár az extrém szintet az UV-sugárzás.

A hőség veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Keddre virradóra az éjszaka második felében elsősorban a Dunántúl északnyugati, középső és keleti részén alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadék, viharos széllökés, kisebb eséllyel aprószemű jég kísérhet.

Kedden délután, este a Dunántúl nyugati felén fordulhat elő kevés helyen zivatar, melyek azonban hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószéllel, jégesővel és intenzív csapadékkal.

A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

(Budaörsi Infó/ÖTE)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.