Erdőtüzet akadályoztak meg a Frankhegyen – Egy eldobott cigarettacsikk is nagy bajt okozhat!

(Budaörs, 2022. április 14. – Budaörsi Infó) 2022. április 13-án a Merengő utcában csak a szerencsén múlott, hogy nem gyulladt fel az avar és okozott erdőtüzet a Frankhegyen. 

 

 

Szerdán délután az egyik frankhegyi lakos füstre lett figyelmes és szerencsére nem hagyta figyelmen kívül, hanem utána járt. Az egyik elhagyott ingatlanon lévő száraz aljnövényzet füstölt és izzott, majd elkezdett tovább terjedni a környező fák irányába.

Segítséget kért egy másik helyi lakostól akinek volt már tűzoltási tapasztalata és együtt megfékezték a tüzet.

Elmondásuk szerint valószínű egy cigarettacsikk okozhatta a bajt, megtalálták a tűz kiinduló pontját is.

 

 

frankhegy_tuz_csikk

 

Szerencse, hogy a környéken voltak és gyorsan tudtak intézkedni, így nem terjedt tovább a tűz.

 

Szeretnénk felhívni a budaörsiek figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek oda, és semmilyen esetben se dobjanak el cigarettacsikket, főleg nem száraz aljnövényzet közelében!

 

Ma szerencsére nem kellett kihívni a tűzoltókat, de bármikor megtörténhet a baj! Járjanak nyitott szemmel!

 

 

frankhegy_tuz_csikk2

 

 


Bár a hosszú szárazságot követő eső hatására Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével megszűnt a tűzgyújtási tilalom. Ez nem azt jelenti, hogy kontrollálatlanul lehet égetni, hanem azt, hogy mostantól nem tilos az erdőkben, facsoportokban, fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében tüzet rakni a kijelölt tűzrakóhelyeken.

Továbbra is tilos ugyanakkor az egész országban nádast, tarlót, kommunális hulladékot égetni. A kerti zöldhulladékot is csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.

Ha az önkormányzatnak van erre vonatkozó rendelete, akkor a rendeletben meghatározott időben és módon el szabad égetni a kertben keletkező növényi hulladékot.

A tűzoltókat idén 7560 alkalommal riasztották szabadban keletkezett tűzhöz. Húsz ember megsérült, ketten pedig életüket vesztették olyan tüzek miatt, amelyek kerti gazégetésnek indultak.

A leégett terület összesen 31100 focipályát tesz ki.


 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.