Sikeresen megtartották a jubileumi XX. „Virágok Vetélkedését” Budaörsön

(Budaörs, 2022. május 11. – Budaörsi Infó) Népdalénekes Palánták és Ifjak Kárpát-medencei Találkozóját tartották május 10-én Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központban. A jubileumi XX. „Virágok Vetélkedése” a pandémia miatt 2020 helyett most kerülhetett megrendezésre. A rendezvénysorozat szervezője Tündik Tamás, a Gyepűk Népe Alapítvány elnöke.

 

 

Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központban immáron huszadik alkalommal rendezték meg a találkozót, ahol az esti órákban egy gálaműsort is tartottak. (A másik helyszín a budapesti Domokos Pál Péter Általános Iskola volt május 9-én.)

A nyílt találkozóval a Kárpát-medence népdalokat kedvelő általános-és középiskolás és főiskolás korú növendékeknek kínált versenymentes bemutatkozási és ismerkedési lehetőséget.

 

 

viragokvetelkedese2022 (12)

 

 

Budaörsön működik a Gyepük Népe Alapítvány, melynek égisze alatt szervezi Tündik Tamás (aki 1997 óta a Alapítvány kuratóriumi elnöke) a Virágok Vetélkedése Kárpát-medencei Gyermek Népdalénekes Találkozót Domokos Pál Péter emlékére. A főszervező a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ez nem egy verseny, hisz innen mindenki győztesen megy haza.

 

 

viragokvetelkedese2022 (27)

 

„Elszakított országrészekből jöttek a gyerekek a találkozóra. Ukrajnából a kárpátaljaiak, Felvidékről a fülekiek, Délvidékről a magyarkanizsaiak, Székelyföldről a martonvásárhelyiek, valamint Moldvából is két csángó faluból. Ezenkívül még a Domokos Péter Pál Általános Iskola tanulói és a mi saját tánccsoportunk, a Szélrózsa Néptánccsoport vett részt a programon.

 

 

viragokvetelkedese2022 (1)

 

viragokvetelkedese2022 (2)

 

viragokvetelkedese2022 (11)

 

Ez a rendezvény egy versenymentes bemutatkozási és ismerkedési lehetőség biztosít a gyerekek számára. 

Nevezni csak népdalokkal vagy népi gyermekdalokkal lehetett. Főleg régi stílusú magyar népdalok, vagy népi gyermekdalok megszólaltatását várta a zsűri önálló előadásban és népviseletben. A nevezési lapokat idén is kézzel kellett elkészíteniük a gyerekeknek.”

 

 

viragokvetelkedese2022 (26)

 

viragokvetelkedese2022 (25)

 

viragokvetelkedese2022 (24)

 

viragokvetelkedese2022 (23)

 

viragokvetelkedese2022 (22)

 

viragokvetelkedese2022 (21)

 

viragokvetelkedese2022 (20)

 

viragokvetelkedese2022 (19)

 

 

A zsűri értékelési szempontjai voltak a tiszta hangzás, szép kiejtés, átélt előadás, tudásszintnek és korosztálynak megfelelő dalválasztás, a felsorolt dalok száma.

 

 

viragokvetelkedese2022 (17)

 

viragokvetelkedese2022 (6)

 

viragokvetelkedese2022 (9)

 

A bemutató után, amíg a zsűri felkészült az előadottak korcsoportok szerinti értékelésére, valamint a díjak és jutalmak átadására, vendéglátással és közös tánccal töltötték az időt.

 

A gálaműsort 19 órakor Dr. Czuczor Gergely önkormányzati képviselő nyitotta meg. Beszédében Kallós Zoltán erdélyi népdalgyűjtőtől idézett, miszerint „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.”

 

 

viragokvetelkedese2022 (3)

 

Dr. Czuczor Gergely megnyitó beszéde:

Sok szeretettel és nagy tisztelettel köszöntöm az itt jelenlevő Honlányokat, Honfiakat!

Nagyon erős érzelmi hatások indulnak meg bennünk egy-egy népzene, ének, vagy tánc kapcsán. Ki ne felejtkezett volna már el közülünk az időről, a kötelezettségeiről, vagy fájdalmáról, amikor egy izgalmas, fordulatokban bővelkedő népmesét hallott nagyszülőjétől, vagy egy új tánclépést tanult a barátjától.

Bennünket, akik ma itt vagyunk a budaörsi Jókai Mór Művelődési házban, magával ragad a tánc, a táncházas világ, amely sokunknak szó szerint akár életformájává is vált az elmúlt években. Én is így jártam egyetemistaként, amikor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Piliscsabán részese lettem az ottani amatőr néptánccsoportnak és négy éven keresztül táncoltuk és énekeltük a Kárpát-medence néphagyományait, kultúrkincsét. Három gyermekemet én is ennek hatására néptáncra járatom Tamás bácsihoz.

A néphagyományok örök értékeket közvetítenek. Nemzetünk ősi rétegeit, díszítő motívumait, szerelmi érzéseit, örömeit, gyászait, vagy a körülölelő természetet ismerhetjük meg a közös kincsünkből.

Kodály Zoltán szavai szerint: „Olyan a magyar népköltészet, mint egy hegyi patak, melynek medrébe nagy kőszikla gurult s útját csak annak megkerülésével folytathatja, előtte tóvá dagad, s látszólag nem is folyik. Azt a sziklát medréből félre fogja görgetni, hogy szabad folyását, fejlődését semmi se gátolja többé.”

Huszonkét évvel ezelőtt Tündik Tamás és barátai útjára indították a Virágok Vetélkedését, amelynek révén a gyerekek megismerhetik egymást: a kárpátaljai találkozik a felvidékivel, a moldvai a délvidékivel, de olyan is előfordult, hogy két székelyföldi gyerek itt barátkozott össze, s persze barátságok születnek az anyaországiakkal is. Huszonkét év alatt több ezer gyerek ismerkedhetett meg egymás dalaival és kultúrájával.

Azzal a közös magyar világgal, amely sajátos, mindent átható és megőrző ősi gyökereivel utat tör és szárbaszökken a felhangzó versekben, mesékben, zenében, tánclépésekben, népviseletben. Tündik Tamás barátomnak, a felkészítőtanároknak, zenészeknek és főleg nektek itt fellépő Gyerekek – bárhonnét is jöttetek – azt kívánom, hogy legyetek büszkék arra, hogy Ti itt, a saját vidéketek népművészetét méltóképpen képviseltétek, képviselitek.

Ezek a pillanatok vésődjenek be a fejetekbe és meséljétek majd el saját gyerekeiteknek, unokáitoknak, hogy részt vettetek Budaörsön és Budapesten a Virágok Vetélkedésének a XX. Kárpát-medencei Találkozóján.

Végezetül Kallós Zoli bácsitól engedjenek meg egy idézetet, attól a nagyszerű erdélyi népdalgyűjtőtől, akivel személyesen is találkozhattam a Válaszúton általa szervezett néptánctáborban. „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.”

 

 

viragokvetelkedese2022 (4)

 

viragokvetelkedese2022 (5)

 

Gratulálunk a szervezőknek a Virágok Vetélkedése rendezvénysorozat 20. jubileumi megrendezéséhez és a 1995 óta működő Budaörsi Szélrózsa Néptánccsoportnak! 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.