XVI. Országos Zongoraverseny – Budaörsiek a díjazottak között

(Budaörs, 2022. április 1. – Budaörsi Infó) Valamennyi magyarországi országos zeneiskolai zongoraverseny közül a legrangosabb és legnívósabb megmérettetés március utolsó hétvégéjén zajlott a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskolában.

 

 

A február hónapban lebonyolított hét területi válogatóról pontszámai alapján 68 tanuló jutott tovább a döntőbe az ország 29 városából, 35 alapfokú művészeti iskolájából. A versenyzőket 56 pedagógus készítette föl.

A négy korcsoport versenyzői közül a legfiatalabb 8 éves, a legidősebb 20 éves volt.

A szervezők több mint 40 támogató segítségével készítették elő és bonyolították le a rendezvényt.

A verseny fővédnöke Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere volt, védnöke pedig Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója.

A versenybizottság összetételében az utolsó pillanatban a kecskeméti zongoraművész-tanár Gerhát László megbetegedése miatt változás történt.

A zsűri elnöki feladatait Dr. Hargitai Imre zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium billentyűs tanszakának vezetője látta el.

 

A versenybizottság további két tagja volt:

Taraszova Marianna zongoraművész- tanár, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar gyakorlatvezető mentortanára valamint Gerhátné Papp Rita zongoraművész- tanár, csembalóművész a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola valamint a Budapesti Kroó György Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Capella Savaria kamarazenekar előadóművésze.

A verseny ideje alatt egy átfogó kiállítást tekinthettek meg a vendégek, amely az eddigi zongoraversenyekről készült képeket, emlékeket mutatta be. Az Editio Musica Zeneműkiadó a verseny kísérőprogramjaként kottabemutatót tartott.

 

A korcsoportok versenyműsorának bemutatása gördülékenyen zajlott. A versenybizottság a meghallgatott produkciókat értékelve a következő döntést hozta:

– 31 versenyző különdíjban részesült (pl. kiváló Liszt és Chopin előadás, a legszebb Bach mű, Zenetanárok Társasága különdíj a kimagasló produkcióért)

– 23 versenyző ért el helyezést

– 18 pedagógus felkészítő tanári különdíjat kapott

– 7 versenyző és felkészítője a Zeneakadémia Alapítvány különdíjában Veroszta Magda-díjban részesült

 

 

A Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendékeinek eredményei: 

 

Szarvas Benjámin – I. helyezés

– Zeneakadémia Alapítvány Veroszta Magda-díja

– Különdíj (mabaIT Hálózat és Rendszerüzemeltetés különdíja)

 

Szarvas Dániel – III. helyezés

 

Felkészítő tanáruk Heizer Zsófia tanári különdíjban részesült, illetve a Zeneakadémia Alapítvány Veroszta Magda-díjában részesült.

 

Budaörsről döntős volt még Strüning Noel. Felkészítő tanára: Vissi Barnabás.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.