„Nehéz csomag” Budaörsön – Amikor a történet életre kel

(Budaörs, 2022. március 27. – Budaörsi Infó) 2022. március 24-én egy különleges, interaktív előadással lepte meg az érdeklődőket a budaörsi Heimatmuseum. A hazai németség kitelepítéséről szól a szekszárdi Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn – DBU) új darabja, amely egy család történetén keresztül mutatja be az eseményeket.

 

 

 

Az előadásra a diákok a délelőtti órákban érkeztek a Heimatmuseum udvarára, és ekkor még nem sejtették, hogy a történet egyszer csak megelevenedik a szemük előtt. A Nehéz csomag című előadás, ugyanis egy jelenetekbe rendezett „audio-séta”.

 

 

heimatmuseum_nehez_csomag_interaktiv20220324 (5)

 

A nézők fejhallgatón keresztül hallhatják a színészeknek a próbákon felvett hangját, illetve aláfestő zenét és az atmoszférát érzékeltető hangokat. A színészek néhány jelenetben szinkronként rájátszanak a szövegre, a legtöbb esetben azonban csak mozgással fejezik ki a történetet, érzelmeket, ami filmszerűséget kölcsönöz az előadásnak.

 

 

heimatmuseum_nehez_csomag_interaktiv20220324 (4)

 

A mű történelmi forrásokon, és a Magyarországról kitelepített németekkel és leszármazottaikkal folytatott beszélgetéseken alapul. Életük döntő pillanatait mutatja be az 1941-es népszámlálástól az 1946-os kitelepítésig.

 

 

heimatmuseum_nehez_csomag_interaktiv20220324 (1)

 

heimatmuseum_nehez_csomag_interaktiv20220324 (3)

 

A szekszárdi német színház, a Deutsche Bühne Ungarn tehetséges színészei által, az audio-séta segítségével részeseivé váltak a néző-résztvevők egy budaörsi német nemzetiségi család életének a második világháború idején, átérezhették a családtagok közötti ellentéteket, kételyeiket, fájdalmaikat, emlékeiket, és átélhették a megérkezésüket Németországba.
 

 

heimatmuseum_nehez_csomag_interaktiv20220324 (2)

 

 

Dr. Gajdos-Frank Katalin a Heimatmuseum igazgatója a Budaörsi Infónak elmondta, hogy öt budaörsi helyszínen vitték végig a diákokat, miközben fejhallgatóval a fejükön hallgatták a történetet.

 

 

heimatmuseum_nehez_csomag_interaktiv20220324 (10)

 

heimatmuseum_nehez_csomag_interaktiv20220324 (8)

 

“Az interaktív előadás az 1941-es népszámlálással kezdődik, majd pedig a magyarországi németek hitvallását mutatja be. Ezután következik egy propaganda felhívás, majd azt láthatjuk, ahogy egy lány kukorica csutkából babákat készít.

Ezután a potsdami konferenciára kalauzoltuk el a gyerekeket, és ezt követték a kitelepülés előkészületei, majd pedig a kitelepítés bemutatása.

A vagonokba rakodást és az útkeresést is láthatták a gyerekek, majd pedig egy új kezdetet elevenítettük meg a szemük előtt.

Bízom benne, hogy az előadás segítségével a gyerekek jobban megértették a történetet így, hogy át is élhették bizonyos részeiket.”

 

 

heimatinteraktvi

 

heimatinterakt3i

 

A produkciót a bretzfeldi Budaörser Heimatsmuseummal együttműködve hozták létre. 1946-ban Budaörsről indult el a kitelepítettek első csoportja, amelynek tagjait a baden-württembergi Bretzfeldbe szállították.

A darabban felhasználták a Magyarországról érkezett bretzfeldiekkel, illetve leszármazottaikkal készült interjúk anyagát is.

Az előadást Clemens Bechtel rendezte, aki korábban színpadra vitt a Stasi-aktákon alapuló, hasonlóan dokumentarista előadást Németországban.

 

 

heimatinteraktv3i

 

Szekszárdon kívül elsőként a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseumban lehetett látni a darabot, ez év szeptemberében pedig Bretzfeldben is bemutatják.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Korábbi cikkünk a témában:

 

A szekszárdi német színház szokatlan darabja a németség kitelepítéséről – Budaörsön is bemutatják

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.