Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég? – Gyakorlatoztak a budaörsi ifjúsági tűzoltók

(Budaörs, 2022. január 25. – Budaörsi Infó) A Budaörs Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai megtartották a 2022-es év első gyakorlatát az ifjúsági tűzoltóknak. 

 

 

A foglalkozáson a jégről való mentés feladatkörével foglalkoztak. Az elméleti részt követően a tanteremben imitáltak egy hasonló szituációt és gyakorolták a mentés lehetőségét. Ennek szerves része volt a sok más esetben is fontos létraszerelés és a mentőkötél használta.

 

 

ote

 

 

Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a témával kapcsolatban, hiszen tart még a tél, és sosem tudhatjuk, hogy mikor jöhet jól néhány hasznos jó tanács! 

 

 

A jégen tartózkodás és a mentés legfontosabb szabályai

 

– Nyílt vízfelületek jégfelületén csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég megfelelő vastagságú (legalább 10 cm), nem olvad, és megfelelőek a látási viszonyok.

– Amennyiben befagyott vízterületekre megyünk, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a jég biztonságos az általunk végzett tevékenységre.

– A jég vastagsága adott vízterületeken változó lehet, ezért a parttól lehetőség szerint ne távolodjunk el, még akkor sem, ha az kellő vastagságú.

– Egyedül ne tartózkodjunk a jég felületén, vagy legalább valaki tartson minket szemmel, hogy baj esetén tudjon segíteni.

 

 

jeg

 

 

HA BESZAKAD ALATTUNK A JÉG, PRÓBÁLJUK MEGŐRIZNI A NYUGALMUNKAT – EZ ELENGEDHETETLEN AHHOZ, HOGY A LÉKBŐL KI TUDJUNK SZABADULNI.

 

A beszakadás pillanatában karjainkat emeljük oldalsó középtartásba, és felső testünkkel dőljünk egy kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével.

Törekedjünk rá, hogy fejünk és kezeink ne kerüljenek a jég alá. Próbáljunk felfeküdni a víz felületére és felhasalva felkúszni a jégre, akár úgy, hogy a mögöttünk lévő jégtábláról eltoljuk magunkat.

Ha a jég folyamatosan betörik alattunk, a part felé haladva törjük magunk előtt a jeget.

 

Ha észrevesszük, hogy valaki más alatt beszakadt a jég, a mentés megkezdése előtt minden esetben értesítsük a katasztrófavédelmet a 105-ös vagy 112-es telefonszámon hogy a további segítség minél előbb a helyszínre érkezhessen.

Mentés esetén keressünk valamilyen eszközt, amivel a mentést biztonságosabbá tudjuk tenni.

Lehetőség szerint ne menjünk közvetlenül a lék szélére, hanem nyújtsunk oda valamit a bajbajutottnak (kötél, faág, levetett ruhadarab egyik felét, stb.).

A mentés során használjunk minél nagyobb felületet (deszkalap, létra, stb.), ezzel is csökkentve a beszakadás veszélyét.

Ha sikerül a mentés, vegyük le a bajbajutottról a vizes ruhadarabokat, és adjunk rá szárazat, takarjuk be.

Kísérjük meleg helyre (fűtött gépjármű, meleg helyiség, stb.), adjunk neki langyos vagy éppen meleg italt, és csak fokozatosan melegítsük vissza a szervezetet.

Ne adjunk a kihűlt személynek alkoholt, forró italt, és ne dörzsöljük a bőrét, mert égési sérüléseket okozhatunk neki.

Folyamatosan tartsuk szemmel, és maradjunk vele, beszéljünk hozzá, amíg a további segítség meg nem érkezik.

 

 

jeg2

 

 

TILOS A SZABAD VIZEK JEGÉN TARTÓZKODNI:

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;

Járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;

Kikötők és veszteglőhelyek területén;

Folyóvizeken és azok mellékágain.

 

 

 

(Budaörsi Infó/ÖTE/hajozas.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.