Lejt a pálya a kormány felé? – Szakértő a választási anomáliákról és igazságtalanságokról

(Budaörs, 2022. január 18. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben olvashattak arról, hogy április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök. A jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására. A választási anomáliákról Tóth Zoltán választási szakértő nyilatkozott a helyi televíziónak Budaörsön. 

 

 

Várhatóan a választás éjszakáján előzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én.

Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

 

Tóth Zoltán a TV2040-nek adott interjújában kitért arra is, hogy Budaörsön szükséges lett volna egy helyi időközi választás megtartása dr. Kisfalvi Péter önkormányzati képviselő halála miatt, de sajnos a törvény szerint, a koronavírus-járvány miatt nem lehetett eddig ezt megtartani.

Ennek ellenére, országos választást viszont lehet tartani!

 

 

toth_zoltan_dk

 

 

A „rendszer”

 

A választási törvény 100 elemből tevődik össze, amire azt mondjuk, hogy ez választási rendszer.

Ilyen például a választókerületek kialakítása, a választó jogosultság, a választási rendszer matematikai összefüggésrendszere. Sok-sok olyan elem van, ami egészében ad ki egy választási rendszert.

Például az is befolyásolja a választás eredményét, hogy hogyan határozzák meg a választási körzeteket.”

 

 

tomeg_nepesedes

 

A Tolna megyei 1. választókerületben 46 000 választópolgár van, ezzel szemben a legnagyobb körzet, a dunakeszi választási körzetben pedig kétszer ennyien élnek.

A nagy különbség ellenére mindkettő egy-egy képviselői mandátumot jelent. Mennyire lehet így igazságos a rendszer?

 

„Ez az egyik igazságtalansága a rendszernek. Ezt a Magyar Alkotmánybíróságon Dr. Kukkoreli István fogalmazta meg a legjobban, aki azt mondta, hogy a szavazatoknak nem csak szám szerint kell hogy egyenértékűek legyenek, hanem súlyra nézve is.

A magyar választási rendszer – eltekintve a határon túli magyarok szavazási módjától -, mindenkinek két szavazatot biztosít. Ezzel szemben a súlyban az előbb említett Tolna megyeiknek sokkal kedvezőbb a lehetősége, mert egy szavazat többet nyom a latba, mint a nagy létszámú választókerületek. Ez szerintem egy alkotmányellenes helyzet. Van is erre egy szabály, hogy felül kell vizsgálni az ilyen választókerületeket.

Ahhoz, hogy az ellenzék győzni tudjon Magyarországon, az én szakmai álláspontom szerint hat százalékkel kell többet szereznie. Más szakértői vélemények csupán három százaléknyi többletet mondanak az ellenzéknek a győzelemhez. 

Abban nincs vita a szakértők között, hogy mindenképpen több szavazóra van szüksége az ellenzéknek, mint a kormánypártnak. Ezt nevezik úgy, hogy lejt a pálya a kormány felé.”

 

 

 

A Fidesz gyakorlatilag már nyert is egy mandátumot

 

A Fidesz a 2022-es április 3-ai választásra már nyert is egy mandátumot. Ez a Német Országos Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki összegyűjtötte már a szükséges ajánlásokat.

„A kétharmad egy mandátumon is múlhat. A határon túli magyarok szavazata két képviselői mandátumot is befolyásolhat.

Most folyik a küzdelem a Fidesz részéről, hogy egy negyedik mandátumra is szert tegyen: az Országos Cigány Önkormányzat képviselői helyére.

Eredetileg ez Országos Cigány Önkormányzatnak egy nem kormánypárti elnöke volt. Most egy kormánypárti lesz, aki elindul a Cigány Önkormányzat nevében. Ha  ő is eléri a 40 ezres határt, akkor biztos parlamenti képviselő lesz.”

 

 

valasztas_2014_szavazas_x

 

 

Amikor elmegyünk április 3-án választani akkor két szavazólapot kapunk, plusz egyet a népszavazásról. Az egyik az egyéni képviselőre, a másik az országos listára leadott szavazatunk lesz. Az itt meghozott döntésünket meg lehet hamisítani? 

A választási csalásnak több módszere van. A legegyszerűbb, amikor a szavazóbizottság tagjai egy plusz X-et raknak a szavazólapra (így érvénytelen lesz a szavazat), vagy ha nincs rajta X-akkor a nekik tetsző helyre rakják be a jelzést. 

Ezért nagyon fontos, hogy a manuális szavazat számláló rendszerben minden párt képviselje magát, hogy ne legyen senkinek lehetősége csalni.

Az ellenzék törekszik arra, hogy minden szavazó helyre delegáljon tagokat.

 

 

urnabontas_valasztas_2004apr6_apagy

 

Van egy másik választási csalás típus, amit én intellektuális választási csalásnak nevezek, amikor valaki több hirdetési felületet biztosít a pártjának. A törvény teremti meg azt az egyenlőtlenségi rendszert sajnos. Bár tilos lenne, hogy a kormány közpénzből a saját pártjának a nézeteit hirdesse, mégis ez történik az elmúlt években.

Budaörs szerencsés helyzetben van, hiszen a helyi televízió és újságok mindkét félnek azonos teret biztosítanak.”

 

 

epvalasztas

 

 

Budaörsön országos viszonylatban is egyedülálló lehetőséget biztosított a Budaörsi Infó

 

Szerkesztőségünk 2014-ben jelent meg először az országosan is egyedülálló Választási különszámával, majd aztán 2019-ben is.

A helyi önkormányzati választásokra való tekintettel a választás hónapjában két lapszámmal jelentkeztünk, 20 000 példányban. 

 

 

valasztasi_kulonszam_ujsag4

 

valasztasikulonszam2019 (2)

 

Választási Különszámunkban minden képviselő-, illetve polgármesterjelölt lehetőséget kapott arra, hogy bemutatkozzon. Egy rövid interjú keretén belül elmondhatták elképzeléseiket és terveiket a jövőre vonatkozólag.

Az interjú alkalmával mindenkiről készült egy fotó is. Ezért a szolgáltatásért az interjúalanyoknak nem kellett fizetniük! Aki szeretett volna, az még hirdethetett pluszban különszámunkban. Néhányan éltek is ezzel a lehetőséggel.

 

 

valasztasikulonszam2019 (1)

 

Azt kívánjuk önöknek most is, hogy felelősségteljesen, megfontoltan válasszanak az országgyűlési választáson!

 

 


 

A választásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók: 

 

A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők, határnapok – írja az mti.

E szerint a mintegy 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-éig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 12-én indul, ez azt jelenti, hogy az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható. Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

 


Az a több mint 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, és a 2018-as országgyűlési választás előtt vagy az után regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, vagyis nem kell újra kérnie a regisztrációt. Az a külhoni magyar állampolgár, aki még nem regisztrált, választási regisztrációs kérelmét március 9-ig juttathatja el a Nemzeti Választási Irodába (NVI).


 

A külhoni választópolgároknak a választási iroda az országos lista jogerőssé válását követően eljuttatja a szavazási levélcsomagot, a választó pedig a szavazatát tartalmazó borítékot vagy a szavazás befejezéséig eljuttatja a külképviseletekre, vagy a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttatja bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába, vagy pedig levélben juttatja el az NVI-hez, ebben az esetben a szavazatnak április 3-án 19 óráig meg kell érkeznie.

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha március 25-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

 


Az április 3-i országgyűlési választáson 146 külképviseleten szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok; a 2018-as választáshoz képest huszonkilenc új külképviselet nyílt, míg egy (Tripoliban) időközben bezárt.

2018-as parlamenti választáson 118 külképviseleten szavazhattak a választópolgárok, azóta nyitott meg a külképviselet Houstonban és Miamiban (Amerikai Egyesült Államok), Innsbruckban (Ausztria), Dakkában (Banglades), Nicosiában (Ciprus), Tallinnban (Észtország), Lyonban és Strasbourgban (Franciaország), Phnompenben (Kambodzsa).

A 2018-as országgyűlési választás óta nyílt meg továbbá külképviselet Montrealban és Vancouverben (Kanada), Kuangcsouban (Kína), Biskekben (Kirgizisztán), Vientiánban (Laosz), Gdanskban és Wroclawban (Lengyelország), Luxembourgban (Luxemburg), Vallettában (Málta), Nürnbergben (Németország), Maszkatban (Omán), Ramallahban (Palesztina), Panamavárosban (Panama), Malagában (Spanyolország), Genfben (Svájc), Dakarban (Szenegál), Besztercebányán (Szlovákia), Kampalában (Uganda), Montevideóban (Uruguay) és Lusakában (Zambia).


 

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, ugyancsak március 25-én 16 óráig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

 

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

A legfontosabb tudnivalók a 2022. április 3-ai országgyűlési választásról

 

 

A Budaörsi Infó Választási Különszáma a napokban kerül a postaládákba!

 

 

A Budaörsi Infó Választási Különszáma a napokban kerül a postaládákba!

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.